Ekonomija
PREDSTAVLJENE PREDNOSTI UPORABE DRVNIH GORIVA

Spačva pozvala korisnike proračuna da prijeđu na grijanje peletama
Objavljeno 28. veljače, 2015.

Udruga proizvođača peleta, briketa i drvne mase sazvala je jučer konferenciju za medije na kojoj su predstavljene prednosti uporabe drvnih goriva.

- Spačva mnogo ulaže u edukaciju hrvatske javnosti o važnosti korištenja peleta, kako u domaćinstvu tako i gospodarskim subjektima. Ovim putem želimo pozvati sve korisnike proračuna bilo da se radi o javnim ustanovama ili lokalnim upravama da sagledaju prednosti koje ovaj energent ima - istaknuo je Ante Radoš, član Uprave Spačve d.d. i član Izvršnog odbora Hrvatskog drvnog klastera.

- Pelet ima značajne prednosti kao energent u odnosu na ostale energente. Potrebno je istaknuti da je u Hrvatskoj drvnih zaliha oko 400 milijuna prostornih metara drva, a da je prirast znatno veći nego što je etat, te se time ne narušava šumski fond. Pelet je značajno jeftinije gorivo nego što je to primjerice nafta ili plin, a i utjecaj na okoliš znatno je manji. Smatramo da bi institucije i uprave na razini gradova uštedjele znatne količine novca uporabom peleta. U Hrvatskoj postoji deset proizvođača peleta koji proizvode otprilike 230-250 tisuća tona peleta, a kako se javljaju novi proizvođači vjerujemo da ćemo do kraja godine prijeći brojku od 260 tisuća tona peleta, a većina toga se izvozi, umjesto da se koristi u Hrvatskoj, istaknuo je prof.dr. Darko Motik, tajnik Hrvatskog drvnog klastera te profesor na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prema riječima Marijana Kavrana, tajnika Udruge proizvođača peleta, briketa, drvne biomase i pripadajućih tehnologija te direktora Hrvatskog drvnog klastera svi proizvođači u Hrvatskoj imaju certifikate za pelete.

Ono što treba naglasiti da pelet ne može ići u postojeće peći nego treba nabaviti posebnu tehnologiju. Prednosti korištenja pelete su veliki, a među njima jest i to što je grijanje peletama jeftinije i do 40 posto nego na naftu i plin.

Na kraju konferencije za medije predsjednica Udruge Eko slavonija Katarina Kozina istaknula kako će udruga raditi na edukaciji korištenja peleta.M.Kokaj

10

proizvođača peleta u Hrvatskoj proizvodi:

230-250

tisuća tona peleta

Pelete su značajno jeftinije gorivo od nafte ili plina

ITALIJA NIJE BOGATA ŠUMAMA KAO RH, A PROIZVODI VIŠE PELETA

- Najbolji podatak o korištenju peleta dolazi iz Italije koja ih proizvodi oko 500 tisuća tona godišnje, a nije prirodno bogata šumom kao Hrvatska. Međutim, kod njih je raširena svijest oko obnovljivih izvora energije - istaknuo je Ivan Perković, tehnički direktor za logistiku u Spačvi.

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike