Mozaik
OD 6. DO 8. OŽUJKA U 17 NEZAVISNIH KINA

Ženijalni vikend – filmovi
o snažnim ženama
Objavljeno 27. veljače, 2015.
Na programu je i debitantski dugometražni film Vanje Sviličić Zagreb Cappuccino

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača i HAVC u sklopu programa “Ženijalni vikend – Kino 8. mart”, koji će se od 6. do 8. ožujka održavati u 14 gradova i 17 nezavisnih kina diljem Hrvatske, donose izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i izazovima s kojima se susreću u današnjem društvu.

Gledateljima tako donose pretpremijernu projekciju poljskog filma “Ida”, nagrađenog Oscarom za najbolji strani film. Riječ je o snažnoj drami redatelja i suscenarista Pawela Pawlikowskog koja progovara o posljedicama Drugoga svjetskoga rata i antisemitizma u Poljskoj kroz priču o djevojci koja se sprema postati redovnica. “Ida” je prošle godine odnijela pobjedu na festivalu u Zadru, a prikazana je na Danu Lux filma u sklopu Zagreb Film Festivala.

“Still Alice” (Zauvijek Alice) u režiji Richarda Glatzera i Washa Westmorelandsa, s neponovljivom Julianne Moore, koja je za ulogu u tom filmu nagrađena Oscarom, govori o sretno udanoj majci troje djece, cijenjenoj profesorici lingvistike kojoj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Kako njezina bolest rapidno napreduje, Alice počinje zaboravljati imena svoje djece, kućnu adresu i više nije u stanju predavati.

Na programu je i debitantski dugometražni film Vanje Sviličić Zagreb Cappuccino, koji će se kinopublici prikazati pretpremijerno. Riječ je o humornoj drami o dvije najbolje prijateljice, Petri i Kristini, djevojkama u ranim četrdesetima. Petra se razvodi i Kika dolazi iz Kölna u Zagreb pružiti joj utjehu i potporu. Uz nekoliko šalica kave i preko večernjeg izlaska upoznajemo njihove strahove, terete, njihovu samoću i nesigurnost. Scenarij potpisuju Vanja Sviličić i Ognjen Sviličić, a glavne uloge igraju Mila Elegović i Nela Kocsis. Još je jedan domaći naslov na programu - “Ljubavna odiseja”, gorko-slatka dokumentarna komedija o 20 godina ljubavnih (ne)uspjeha, redateljice Tatjane Božić.

Od ostalih naslova gledatelji će moći birati i između eksplozivnog i emotivnog ostvarenja “Mommy” Xaviera Dolana, o majčinskoj ljubavi, mladenačkom buntu i svim pogreškama koje zbog toga nastaju. Film “Dva dana, jedna noć”, s Marion Cotillard u glavnoj ulozi, u režiji braće Dardenne, napeta je socijalna drama o ženi koja ima samo dva dana da uvjeri svoje kolege da se odreknu svoje povišice kako ona ne bi izgubila posao.

Latvijski film “Mama, volim te” zabavan je naslov za mlađu filmsku publiku, za koji režiju potpisuje Janis Nords. Glavni protagonist filma je 12-godišnji Raimonds, koji je jednom sakrio lošu školsku ocjenu, zbog čega je upao u vrtlog laži koji se oteo kontroli. Uzbudljiva je priča o iscjeljujućoj snazi istine.N.Vekić

Latvijski film “Mama, volim te” zabavan je naslov za mlađu filmsku publiku

Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike