Osijek
IZVIDNICI U KONTROLI GRADSKIH STANOVA

Tražio gradski stan, a onda
u njega uzeo podstanare!?
Objavljeno 28. veljače, 2015.
Na listi čekanja za gradski stan četiristotinjak je građana

Statistički gledano, izvidnici Odsjeka za stambeno gospodarstvo u 2014. godini svaki su treći dan obavili jednu kontrolu korištenja gradskih stanova. U brojkama, bile su to ukupno 122 kontrole.

Zabilježeno je i 30 prijava suvlasnika zgrada, i to uglavnom zbog ometanja drugih osoba u mirnom korištenju stanova ili zbog nekorištenja stanova sa strane najmoprimaca, pa i neplaćanja najma. U tijeku je i 12 tužbi za iseljenje onih najmoprimaca koji su se oglušili najprije na usmene, a potom i pismene opomene.

- Kad budu uhvaćeni u kršenju potpisanog ugovora, uglavnom se opravdavaju da se stanom ne koriste jer nemaju novca za useljenje, odnosno za opremanje stana. Neki nam objasne da tek uređuju stan, a trenutačno smo i u jednom sudskom postupku zbog toga što je najmoprimac iznajmio gradski stan drugim osobama - rekao nam je Krešimir Jakić, voditelj Odsjeka za stambeno gospodarstvo Grada Osijeka.

Iako se nakon kontrole, odnosno prijave, najprije razgovara s najmoprimcima, neki ne reagiraju pa dobivaju usmenu opomenu, a potom i službenu opomenu pred otkaz ugovora o najmu stana. Rok otklanjanja nepravilnosti je mjesec dana, u skladu s odredbama Odluke o davanju u najam gradskih stanova. Ako ni nakon mjesec dana nema pomaka, Grad raskida ugovor o najmu, a osoba protiv koje postoji pravomoćna presuda za iseljenje ne može se ponovo javiti na listu za davanje gradskih stanova u najam.

- Bilo je deložacija, baš smo ovoga tjedna imali jednu, a slijedi i jedna u ožujku. Ljudima ostavljamo dovoljno vremena da pronađu rješenje i ne dočekaju otkaz ugovora, no, nažalost, i to se događa. Apeliram stoga na najmoprimce gradskih stanova da se drže pravila iz ugovora i da, ako dobiju stan, u njemu i žive, kao i da vode računa o tome da ne ometaju druge osobe u stambenim zgradama - apelira Jakić.

Podsjetimo na kraju da je na listi čekanja za gradski stan četiristotinjak osoba.

Marija MIHELIĆ
ŽALE SE GRADU I ZBOG DRŽAVNIH STANOVA

Grad Osijek trenutačno ima 762 sklopljena ugovora o najmu stanova u vlasništvu Grada Osijeka. Događa se, međutim, da se ostali suvlasnici ili susjedi žale Gradu jer ih najmoprimci, koji su, zapravo, u državnim stanovima, ometaju.

- Puno stanova nije u našem, nego u vlasništvu Republike Hrvatske. Mi ondje ne možemo nadležno postupati i nemamo ovlasti, za razliku od situacija sa stanovima u gradskom vlasništvu, gdje naši izvidnici provode kontrole i reagiraju u skladu sa zatečenim stanjem - objasnio je Jakić.

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike