Osijek
NIJE PROBLEM U NEDOSTATKU CJEPIVA

Dr. Rožajac: Tuberkuloze će biti više zbog siromaštva
Objavljeno 28. veljače, 2015.
Boravak u lošim stambenim uvjetima i neadekvatna prehrana mogu dovesti do pojave tuberkuloze

Više od panike zbog nedostatka nekoliko vrsta cjepiva, između ostalih i BCG cjepiva, stanovništvo se treba zabrinuti zbog broja oboljelih odraslih osoba od tuberkuloze.

Upozorava na to dr. med. spec. Elvira Rožajac, pulmologinja u Domu zdravlja Osijek, dodajući da slučajeva tuberkuloze uvijek ima te da se očekuje i još veći broj oboljelih.

- Očekivanje povećanog broja oboljelih nije vezano samo uz cjepivo, jer su djeca do sada dobro procijepljena. Veći je problem u našem socijalnom stanju, odnosno kod ljudi koji žive u neadekvatnim, lošim stambenim uvjetima. Ima gladnih, puno siromašnih i sve to može dovesti do pojave tuberkuloze. Problem je u tome što se mnogi od njih ne obraćaju liječniku jer vjerojatno ili ne mare za to ili ne prepoznaju simptome - upozorava dr. Rožajac.

Suhi kašalj, visoka temperatura, gubitak teka i tjelesne težine, opća iscrpljenost i malaksalost mogu biti i jesu simptomi tuberkuloze, zarazne bolesti koja se širi kapljičnim putem. Lako je zaraziti se bilo gdje, a ako je netko lošeg zdravstvenog stanja, odnosno ima oslabljen imunitet, još je u većoj opasnosti. Kod dijabetičara, kardioloških te bubrežnih bolesnika lako su moguće i komplikacije, a važno je bolest otkriti na vrijeme. U slučaju pravodobnog dolaska liječniku, tuberkulozu je moguće otkriti već na osnovi radiološkog nalaza, a prva stepenica k izlječenju je dolazak obiteljskom liječniku.

- Ova se zarazna bolest širi na ostalo stanovništvo i čim se uoči, treba ju liječiti. Ne možemo ukloniti lošu socijalnu sliku, ali možemo djelovati preventivno - upozorava naša sugovornica, dodajući da se novorođena djeca redovito procjepljuju te kako vjeruje da će se problem ne samo nedostatka BCG cjepiva nego i cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca ubrzo riješiti.

Marija MIHELIĆ
PROŠLE GODINE 13 OBOLJELIH U OSIJEKU, 33 U ŽUPANIJI

U Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u 2014. godini bila su 33 prijavljena slučaja oboljelih osoba od tuberkuloze, od kojih njih 13 u Osijeku. Godinu prije na području županije bilo je 38 prijavljenih oboljelih od tuberkuloze, dok je u 2012. godini na 100.000 stanovnika s područja županije registrirano 15 slučajeva tuberkuloze, od kojih deset muškaraca i pet žena. Usporedbe radi, u 2006. godini Zavod je registrirao čak 96 oboljelih osoba, no iako je broj sad trostruko manji, liječnici pozivaju na oprez jer TBC ni u kojem slučaju nije iskorijenjen.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike