Osijek
ŽIVI DUNAV ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA

Seminari, istraživanjai fotomonografija za održivi razvoj Podunavlja
Objavljeno 28. veljače, 2015.

Akcijski plan zaštite i održivog razvoja srednjeg Podunavlja i fotomonografija Živi Dunav najznačajniji su rezultati projekta “Živi Dunav” koji se posljednje dvije godine provodio na prostoru Hrvatske i Srbije.

Riječ je o projektu koji su zajednički provodili Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, Pokret gorana iz Sremske Mitrovice, Zelena akcija i UNESCO.

- Predstavljamo rezultate našeg rada u posljednje dvije godine, a Akcijski plan zaštite i održivog razvoja srednjeg Podunavlja je sažetak svega što su istraživači i znanstvenici radili, a obuhvaćena je ekonomska situacija, turizam, gospodarstvo te upravljanje i zaštita prirode na našem prostoru. S hrvatske strane obuhvaćen je prostor Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, odnosno sva veća i značajnija zaštićena područja toka Dunava. Dakle, to je park prirode Kopački rit, regionalni park Mura-Drava i rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav - rekao je Jasmin Sadiković, voditelj projekta iz udruge Zeleni Osijek.

U sklopu projekta održano je i deset seminara, pet u Hrvatskoj i pet u Srbiji, organiziran je niz izložbi i drugih događanja na temu zaštite prirode i prekogranične suradnje. Najznačajnije je istraživanje kapaciteta za održivi razvoj i primjenu novih zelenih tehnologija. Na žalost, zaključeno je kako nedostaje inicijativa i konkretnih poteza koji vode u smjeru održivog razvoja, a upravljanje zaštićenim prostorima moralo bi biti na znatno višoj razini.

- Također, utvrdili smo postojanje velikog turističkog potencijala na prostoru koji uz dio u Srbiji čini najveće močvarno područje u Europi koje nije dovoljno cijenjeno. Upravo zato moramo ići u smjeru prekogranične suradnje i zajedničkih projekata - zaključuje Sadiković.

Ivan SEKOL
Uništeno je 80 posto staništa

Čovjek je kroz vlastiti razvoj očuvanje prirode često stavljao u drugi plan, a tako se postavljao i kada govorimo o kroćenju rijeka, gradnji nasipa, mijenjanju tokova i promjenama krajolika. Kada govorimo o onome što je utjecaj čovjeka do sada napravio na močvarnom i poplavnom prostoru uz Dunav, dovoljno je reći da je čak 80 posto takvog staništa uništeno, većinom u posljednjih nekoliko desetljeća.

Fotografije devet autora

Predstavljena je u sklopu konferencije i dvojezična fotomonografija “Živi Dunav” za koju su iskorištene fotografije devet autora iz Hrvatske i Srbije. Impresivnim fotografijama predstavljeno je stanište Podunavlja te životinjski stanovnici i krajolici kroz sva godišnja doba.

- Fotomonografija je pripremljena na hrvatskom i engleskom te na srpskom i engleskom jeziku, a glavna namjena je približiti širem građanstvu sve prirodne vrijednosti Podunavlja te potaknuti na odgovorno gospodarenje ovim prostorom - rečeno je na predstavljanju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike