Regija
OPĆINSKE MJERE PROTIV IZRAZITO NISKOG NATALITETA

Feričanci povećali iznos
naknada za novorođene
Objavljeno 27. veljače, 2015.

FERIČANCI - U općini Feričanci i prošle je godine nastavljen trend negativnog prirodnog prirasta. Broj je rođenih lani za 18 manji od broja umrlih, dok je 2013. godine bio za šest manji. Osim usporenog demografskog rasta feričanačko stanovništvo karakteriziraju i povremena odseljavanja, sve veći udjel starih te sve rašireniji samački život.

Poražavajuću demografsku sliku ozbiljno je shvatila feričanačka vlast i odlučila pokazati veću senzibilnost kada je u pitanju socijalna politika. U općini Feričanci s 2100 stanovika od ove godine odlučili su izdašno nagraditi novorođene – za prvo dijete dobiva se 1500 kuna, a za drugo 2000 kuna. Za svako daljnje novorođeno dijete u obitelji iznos je 2500 kuna. U tome je najuporniji bio zamjenik načelnika Mirko Jurčević, na čiji je prijedlog prošle godine isplaćeno svakom novorođenom djetetu 1000 kuna umjesto dotadašnjih 500 kuna.

- Smatrao sam da iznos od 500 kuna nije dovoljan. Lani smo uspjeli ostvariti višak u proračunu koji smo namijenili za naknade te roditeljima isplatili 1000 kuna za dijete. Mi smo ovu temu stavili na dnevni red i drago mi je da je većina članova Općinskog vijeća odlučila da se poveća iznos koji će ubuduće dobivati obitelji za svoje prinove. Smatram da je to važan korak populacijske politike - rekao je Jurčević. Dodao je da se naknada za novorođenu djecu u općini isplaćuje od 2009. godine i do sada nijednom nije povećana. Općina Feričanci je lani za novorođene izdvojila 35.000 kuna, dok je ove godine povećana na 40.000 kuna. Jurčević ističe da ova odluka nije dovoljna da roditelje može stimulirati na povećanje obitelji, ali općina ju je uvela da bi pokazala da ima želju pokušati zaustaviti izrazito nizak natalitet.

- Taj iznos sigurno nije dovoljan, no i država bi trebala više stimurati pronatalitetnu i socijalnu politiku. Nezaposlenost mladih, nemogućnost rješavanja stambenog pitanja, niska primanja – sve to utječe na odluku o planiranju obitelji. To su ključni problemi koje bi trebala subvencionirati država - zaključuje Jurčević.S.Fridl

Za prvo dijete dobiva se 1500 kuna, a za drugo 2000 kuna. Za svako daljnje dijete u obitelji iznos je 2500 kuna

Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana