Regija
TRAŽEN KVALITETAN KADAR

Đakovčanka obučava medicinare
i traži im posao u Njemačkoj
Objavljeno 28. veljače, 2015.
Posao traži u staračkom domu ili bolnici, ali ne i u kućnoj njezi

ĐAKOVO - Nedostatak stručne radne snage već nekoliko godina veliki je problem njemačkog zdravstvenog sustava, a u budućnosti se predviđa još gora situacija. Najviše se to odnosi na zaposlene na puno radno vrijeme, na kojima i počiva zdravstveni sustav, pa se taj problem mora trajno riješiti. S obzirom na to da rješenje nije pronađeno u sklopu nacionalnog (njemačkog) zdravstvenog obrazovnog sustava, otvorena je mogućnost uvozu takve radne snage. Upravo zbog toga rođena Đakovčanka, koja više od 20 godina radi u njemačkoj klinici u Stuttgartu kao glavna sestra jednog odjela, Ružica Barišić odlučila je osnovati tvrtku kojom posreduje između zdravstvenih ustanova u Njemačkoj kao poslodavca i medicinskih sestara, te tehničara kao posloprimaca u Hrvatskoj.

Da bi ih mogla zaposliti, kako nam je rekla, prvo ih mora obučiti, prije svega u znanju njemačkog jezika. U Đakovu tako sredinom ožujka počinje obuka prve grupe, a svi zainteresirani kandidati mogu se javiti na njezinu mail adresu info@medicinski-poslov.hr, ili potražiti detalje na web stranici: www.medicinski-poslovi.hr.

- O ovom razmišljam već dvije-tri godine, jer sam često od prijatelja i poznanika dobivala pozive kako bih nekom pomogla da se zaposli. Unazad godinu dana donijela sam konačnu odluku, kada su mi djeca završila fakultete i počela raditi. Ja nikad nisam radila samo osam sati, uvijek sam željela još nešto više. Klinika u kojoj radim u Stuttgartu, kao i sve druge, tražile su mnogo osoblja. U Njemačkoj je osjetan nedostatak sestara, a u Hrvatskoj višak, a k tome i loša ekonomska situacija. Mišljenja sam da sestre teško same sebi mogu pronaći posao, niti znaju kako se u Njemačkoj treba predstaviti, tražiti, što je potrebno od dokumenata, što je potrebno za priznanje diplome, itd. - pojašnjava Ružica, te dodaje kako je njezina tvrtka službeno prijavljena u Stuttgartu.

- Orijentirala sam se u prvom redu na Slavoniju, jer je ovdje najveći broj nezaposlenih, posebice na Đakovo, odakle sam rodom. Naš sustav rada je njemački, radimo u nekoliko faza: prva je traženje pogodnih kandidata koji mi se mogu prijaviti preko web stranice, ondje ispunjavaju biografiju i potom stupam s njima u kontakt te planiram grupe. Dakako, obavljam razgovor s eventualnim posloprimcima i potom organiziram intenzivni tečaj njemačkog jezika. On se održava dva puta tjedno po tri do četiri sata, sve je to u našoj organizaciji i s našom profesoricom. Sve što sam do sada spomenula ide o mom trošku. Cilj je što prije dostići razinu njemačkog jezika B2. Budu li vrijedni, kandidati imaju realne mogućnosti da u okviru jednog mjeseca postignu određenu razinu znanja njemačkog jezika. Realno je očekivati da će kroz četiri, četiri i pol mjeseca, dostići razinu B2. Nakon što to postignu, moraju položiti tu razinu na Goethe institutu koji imaju Beograd, Banja Luka i Zagreb. Za to polaganje velik je interes i mora se ranije prijaviti - pojašnjava Ružica.

- Dok oni uče njemački jezik, ja im tražim posao u Njemačkoj. Da bih to napravila, moram imati detaljnu biografiju, prevedene svjedodžbe srednje medicinske škole, svjedodžbu s mature, položen stručni ispit, te ako imaju radnog staža, kopiju radne knjižice prevedenu na njemački jezik. Prema onom što su mi kandidati dostavili, sama ocjenjujem pri traženju posla bi li to bio starački dom ili klinika, bolnica. Ne radim s njegom pacijenata kod kuće, čak ni s velikim kućnim njegama. Tu nikome ne mogu garantirati siguran posao. Moj je cilj potpisivanje radnog ugovora, no prije toga kandidati idu na predstavljanje, svako od kandidata prije potpisivanja ugovora dolazi u Njemačku upoznati poslodavca, vidjeti gdje će raditi, a i da poslodavac upozna njega. Oni ondje budu jedan dan, odnosno jednu smjenu. Cilj mi je da budu zadovoljni i poslodavac i posloprimac. Tada sam ja uspješno obavila posao. Također, želim da svi oni koji odu van raditi ostanu ondje dugotrajno - zaključuje Ružica.

Maja MUŠKIĆ

Posrednička tvrtka

službeno je prijavljena u Stuttgartu, kaže Ružica

I stručna predavanja

- Dok kandidati uče jezik, ja im u dogovoru s poslodavcem u Njemačkoj držim stručna predavanja, ovisno o tome gdje bi radili. To su standardi kako se radi s ranama, o dekubitusu, inkontinenciji, razna stručna usavršavanja, higijena ruku, rad s pacijentima sa sondama za hranjenje u nosu, sve ono s čim će se susresti u radu - pojašnjava Ružica Barišić.

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike