Magazin
PROLJETNA PREKRETNICA

Ključni mjeseci za budućnost NK Osijek
Objavljeno 28. veljače, 2015.
Već prva dva nastupa pod Ivom Šuškom pokazala su kako tu ima zanimljivog materijala

Počinje li nova era u Gradskom vrtu? Era u kojoj će osječki prvoligaš odbaciti svoju strategiju oslonca na vlastite igrače i okrenuti se stvaranju momčadi čija će osovina biti iskusni nogometaši.

Aktivnosti osječkog prvoligaša u zimskom prijelaznom roku mogle bi sugerirati takav rasplet. Osijekova svlačionica doživjela je ozbiljne promjene, ali prvi je dojam kako svi ti novi igrači, njih devet, nisu dovođeni “s brda s dola” već ciljano kako bi se popravila mentalna slika bijelo-plave svlačionice. To je jesenas bio daleko najveći problem. Nesigurnost i nedostatak samopouzdanja uvjetovali su niz loših rezultata u završnici jesenskog dijela sezone koji je na koncu presudio i treneru Tomislavu Rukavini.

PREŽIVJELI, ALI KAKO DALJE?

Zapravo, sve što se događalo ove zime i ono što će se događati tijekom proljeća, treba shvatiti kao stvaranje temelja za, valjda, bolju budućnost. Naime, NK Osijek je izišao iz vjerojatno najtežeg razdoblja svog 68. godišnjeg života. Mnogi nisu niti svjesni koliko je klub egzistencijalno bio ugrožen i na samom rubu stečaja. Izlaz je pronađen kroz predstečajnu nagodbu, ali prije nego je ona pokrenuta također je trebalo koliko-toliko sačuvati likvidnost. To je plaćeno vrlo visokom cijenom, jer je rasprodano sve što je vrijedilo. Momčad je bila ozbiljno devastirana, a sličnu sudbinu doživjela je i sjajna juniorska generacija '94. Danas iz te generacije u prvoj momčadi nema ni jednog igrača (!?), a ona je trebala biti temelj budućnosti. No, to je sve bila čista utopija, jer klub je bio u tako teškoj financijskoj situaciji da mu se budućnost svela na preživljavanje sljedećeg dana, a to nisu okolnosti u kojima se mladi igrači mogu razvijati na pravi način. I zato je, između ostaloga, došlo do promjene klupske strategije. No, iako se NK Osijek okončanjem predstečajne nagodbe oslobodio golemog utega dugovanja, pitanje kako će funkcionirati dalje još uvijek je posve otvoreno. Klubu sad treba svježi kapital, a njega nema na vidiku. Ipak, u Gradskom vrtu nadaju se kako će jasnija financijska slika i oslobađanje od golemih dugovanja ipak privući nekog investitora ili više njih. Ako se to ne dogodi, NK Osijek nastavit će životariti i mogao bi uskoro opet doći u financijske probleme.

SELEKCIJA DO LJETA

Zapravo, ključno bi razdoblje za budućnost NK Osijek moglo biti ovo proljeće. Skupština dioničara na kojoj će biti predstavljena nova vlasnička struktura proizišla iz procesa predstečajne nagodbe trebala bi se održati sredinom ožujka. Ta tranzicija klupskog poslovanja jedan je od glavnih razloga što se predsjednik Uprave Slobodan Tolj odlučio na kratkoročna igračka rješenja. Naime, većina igrača koja je ove zime došla u Osijekovu svlačionicu ima ugovore samo do ljeta, čak je i iskusni trener Ivo Šušak u takvom statusu (iako on ima dogovor na pola plus još godinu dana ako se dogovori, nap.a.). Dakle, više je nego očito kojim smjerom ide Toljeva politika. Prvo ovo će proljeće biti, između ostaloga, iskorišteno i za selekciju igračkog kadra. Birat će se oni koji zadovoljavaju kriterije igranja u NK Osijek, a oni su sad djelomice i podignuti. Prema svemu sudeći postoji velika vjerojatnost da će Šušak i od ljeta ostati na kormilu NK Osijek, ako se sve završi po planu i očuva prvoligaški status. I treće najvažnije, u ljeto će Tolj imati jasnu sliku budžeta s kojim će raspolagati za sljedeću sezonu, a to će biti presudno u pregovorima oko zadržavanja nekih igrača. Već prva dva nastupa pod Ivom Šuškom pokazala su kako tu ima zanimljivog materijala. Igrači koji su došli čiste su glave, ovdje su da se dokažu, a uz to i veliko srce koje su pokazali, dobri su temelji za rezultatski uzlet. Osijek ih sad ima i bez obzira na to što bi se cjelokupna situacija, zbog kratkih ugovora igrača i neizvjenosti koju oni stvaraju, mogla činiti kaotičnom zapravo je jedini put ka izlasku iz dvogodišnje rezultatske agonije.

Piše: Dalibor KELER
APSURDI HNL-a
Zbog koga se igra nogomet?

Povjerenik za natjecanje Prve HNL Josip Brezni posljednjih tjedana upro se objašnjavati javnosti kakve jadan ima muke oko sastavljanja kalendara sezone. Nema termina, kaže, a posegnuo je za uobičajnom isprikom kako UEFA ne dopušta odigravanje utakmica u terminima Lige prvaka i Europske lige. Ipak, neke lige u Europi igraju se tim danima, naravno, ranije poslijepodne. Tema je treba li igrati tako rano u veljači. Vrijeme je problem. Ne radi se samo o snijegu i hladnoći, nego i o obilnoj kiši koja zna pasti na Jadranu. No, u Hrvatskoj su odgode utakmica prava rijetkost jer, naravno, nemamo termina. Na Otoku, pak, gdje je kalendar još pretrpaniji, odgode su normalna pojava ako uvjeti za igranje nisu dobri. Tamo se još uvijek igra zbog pravih razloga i publike. A kod nas? Navijače se tjera sa stadiona, a uvjeti u kojima se igra nerijetko nogomet pretvaraju u igru čiji je smisao teško dešifrirati. Nikoga ne brine. Breznog najmanje, jer UEFA-u se slušati mora.

PREOBLIKOVANJE DINAMA
Zagrebačke “modre” očekuje novo doba...

GNK Dinamo više neće biti Udruga građana. Izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić objavio je svijetu kako mu je “pun kofer” optužbi “o njegovoj privatnoj prćiji” i zato će Dinamo krenuti u nesigurne vode preoblikovanja. Mnogo se špekulira o tome tko će postati većinski vlasnik Dinama, međutim, još nigdje nisam pročitao što će se dogoditi ako preoblikovanje neslavno propadne. Naime, svi naši prvoligaši koji su dosad išli u preoblikovanje bili su do grla u dugovima i zapravo su ih se na taj način oslobađali. S Dinamom je druga priča. Klub je financijski zdrav i zato se dionice neće dijeliti šakom i kapom, ili će se dugovanja pretvarati u udjele. Dinamo se mora kupiti, a to neće malo koštati. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se cijela priča rasplesti. Kako će se ponijeti velika navijačka populacija koja je u ratu s Mamićem. Oni uvijek skloni teorijama zavjere smatraju kako je Mamić sve to namjestio kako bi se i zakonski dokopao Dinama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti
jučer, danas i sutra