Magazin
IVAN LOVRINOVIĆ O NAJAVAMA EUROPSKE KOMISIJE:

Već poznati recept restrukturiranja i otkaza
Objavljeno 28. veljače, 2015.

Europska komisija ponovno želi pojačati monitoring nad Hrvatskom, a ako Vlada do svibnja ne poduzme određene mjere, uvest će, najavljuju, proceduru smanjenja neravnoteže. To znači da Komisija više ne vjeruje hrvatskoj Vladi, koja uvjerava kako provodi reforme i da je počela preokretati negativne trendove, objašnjava ekonomski analitičar Ivan Lovrinović...

- U Europskoj komisiji ne samo što više ne vjeruju hrvatskoj Vladi nego i jasno govore da se makroekonomska situacija u Hrvatskoj znatno pogoršala u odnosu prema prethodnom razdoblju. I zato takva reakcija, jer su u Europskoj komisiji zabrinuti i žele pojačati monitoring nad Hrvatskom glede makroekonomske politike.

Sve to loše zvuči, jer se traže još oštrije i nepopularnije mjere...

- Oni traže mnogo čvršći i restriktivniji pristup hrvatske Vlade, prije svega uravnoteženje proračuna, znači, smanjivanje rashoda. To je poznati recept. Jednostavno, Europska komisija traži da se to pooštri, da se nastavi restrukturiranje odnosno smanjenje državnog proračuna i rashoda, a s druge strane da se poveća fleksibilizacija tržišta radne snage u Hrvatskoj, da se ubrza proces mogućnosti davanja otkaza i snižavanja cijena radne snage, odnosno plaća - upozorava Lovrinović.

Mjere koje je Vlada dosad provela očito nisu dale rezutata, no malo je vjerojatno da će Vlada na ovakav zahtjev Europske komisije odgovarajuće odgovoriti, posebice u izbornoj godini, smatra Lovrinović te dodaje:

- Ovo što se sad traži iz Bruxsellesa je nepopularno i izazvat će daljnje socijalne napetosti u ionako napetoj domaćoj situaciji, a to vladajućoj strukturi, odnosno Kukuriku koaliciji na čelu s Milanovićem, s političke strane nije prihvatljivo. Za očekivati je da će Vlada i dalje nastojati zadovoljiti EK - s jedne strane žešćim izjavama kako će odlučno krenuti u strukturne reforme, a s druge strane će na domaćem terenu pokušati činiti, provoditi mjere u smislu da se umirovljenici i radnici ne moraju brinuti oko toga, odnosno da će zaštititi njihova temeljna prava - zaključuje Lovrinović.(ANA KATULIĆ/MS)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike