Magazin
TJEDNI OSVRT

Tito, Tuđman i profesor Baltazar
Objavljeno 28. veljače, 2015.
Gdje sa spomenicima Titu, Tuđmanu, ali i profesoru Baltazaru postaje pitanje od ključne nacionalne važnosti

Hrvatskim institucijama, ponajviše onim političkim, ali i znanstvenim, baš su se zaredali “problemi”. Prvo predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ne želi više Titovu bistu u rezidenciji na Pantovčaku pa ju želi preseliti. Ali gdje? U Muzej Hrvatskog zagorja u Kumrovcu? Još se ne zna.

Samo je bivši predsjednik Stipe Mesić ponudio da Tita u svoj ured može primiti on. A i tko bi se drugi ponudio, jer HDZ će navodno dobiti vlast, pa eto da se ne zamjeraju. Pa makar bila riječ i o dijelu jednog od najvećih hrvatskih kipara Antuna Augustinčića. No, dosta o tome, već je i previše rečeno.

Sada dolazimo do predizbornog obećanja šefa HDZ-a Tomislava Karamarka kako će kada oni dođu na vlast u Zagrebu spomenik dobiti i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Što se većeg dijela javnosti tiče, pretpostavljamo da je neosporno da je Tuđman spomenik u hrvatskoj metropoli, kako je glavni grad i sam volio nazivati, već i trebao dobiti. No, zašto je to sada jedno od važnijih predizbornih obećanja trebalo bi pitati u HDZ-u. Ili će ono tek postati polemički bitno već samim time gdje ga postaviti, koje veličine treba biti i slično. Od Tita sigurno ne bi smio biti manji, a tek će se zaoštriti ako se zatraži njegovo postavljanje primjerice na zagrebačkom Trgu maršala Tita, kojemu bi onda trebalo promijeniti ime. Pa vidi ti sad predizborne rasprave i skupljanja političkih bodova. Ne smijemo ni zamisliti kako će sve to proći, jer u Lijepoj Našoj baš je svašta moguće.

A da i mašta radi svašta i da nisu samo povijesne ličnosti u problemima gdje će završti, svjedoči i nedavna vijest o jednome imaginarnom liku. Naime, Institut Ruđer Bošković dobio je jednu neobičnu molbu. Udruga Profesor Baltazar, koja se bavi promicanjem i popularizacijom znanosti, zamolila ih je da privremeno “udome” više od šest metara visoku statuu profesora Baltazara. Malo tko u Hrvatskoj ne zna za tog svjetski poznatog simpatičnog znanstvenika iz Zagreba, inače glavnog junaka istoimenog crtanog filma koji je do danas ostao najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma. Hoće li IRB udovoljiti molbi ove udruge i neobičnog znanstvenika smjestiti u svoje dvorište tek će se odlučiti. Gdje bi Baltazar uopće mogao biti smješten, s obzirom na njegove dimenzije, još je upitno. Iako se šuškalo da bi to moglo biti tamo gdje je nekad stajao kip Nikole Tesle, na IRB-u kažu da je to nemoguće jer na tom mjestu nema dovoljno prostora. I sad ti budi pametan. Toliko priznatih velikana u hrvatskoj povijesti, što stvarnih, što nestvarnih, ali ni za koga u podijeljenom društvu više nema mjesta.

Piše: Damir Gregorović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike