Novosti
RAVNATELJ HRT-A SABORU PODNIO IZVJEŠĆE O POSLOVANJU

Oporba Radmanu zamjera zatvaranje dopisništava u zemlji i inozemstvu
Objavljeno 26. veljače, 2015.

Ravnatelj HRT-a Goran Radman iznio je pred Saborom izvješće o radu svoje kuće u 2013. godini. Istaknuo je da je zatekao kuću u financijskim dubiozama zahvaljujući neplaćenom porezu, ali da je kritična situacija uspješno riješena dogovorom s nadležnim institucijama o restrukturiranju duga. “Na način da je HRT prepustio dio svojih nekretnina za koje nije imao strateške potrebe u iznosu od 74 milijuna kuna, a ostatak duga riješen je upisom toga iznosa u temeljni kapital HRT-a kao javne ustanove”, rekao je Radman.

Radman je izvijestio zastupnike da je 2013. završena s dobiti od 42,6 milijuna kuna. Dodao je da je u toj godini pokrenuo preustroj HRT-a kako bi se on razvio u suvremenu europsku medijsku organizaciju. Preustrojem je smanjen broj rukovodećih mjesta za trećinu, ona su pretvorena u mandatna mjesta i za njih se provodio javni natječaj. Radman je naglasio da je HRT značajno smanjio troškove i povećao sadržaj. U raspravi o Radmanovu izvješću HDZ-ov zastupnik Josip Borić zamjerio je HRT-u jer je smanjio program za Hrvate izvan domovine. “Zapravo ste uništili dopisništva u BiH, Srbiji i u Mađarskoj, ali posebice u BiH, i obučili ste nekakve videonovinare koji izvještavaju iz BiH, kao da izvještavaju sa sprovoda ili s vjenčanja”, rekao je Borić. Njegov stranački kolega Jasen Mesić upozorio je na negativan stav građana prema HRT-u te da Radman ima prevelike ovlasti. “Promijenjen je Zakon o HRT-u, koji je dao faraonske ovlasti glavnom ravnatelju, što nas je dovelo do toga da na ljestvici medijskih sloboda u Europi padamo, a eksplicitno se navodi da padamo upravo zbog toga promijenjenog zakona”, rekao je Mesić. Radman je odgovorio kako ima ovlasti brinuti se o poslovanju, ali ne se direktno miješati u programski sadržaj.

Na kritike Duje Marasovića da preko HRT-a mijenja svjetonazor hrvatskom narodu te promovira ljude koji nisu voljeli ovu Hrvatsku, a zove ljude iz “regiona” poput Rade Šerbedžije, Radman nije želio ništa reći.MS/I.Mikulić

Povećan broj priloga, kao i plaće zaposlenih

HDSSB-ov zastupnik Dražen Đurović kazao je kako je odluka o smanjenju 11 dopisništava HRT-a bila loša. - Nije se puno uštedjelo, dopisnik sada mora biti muškarac, snažan da bi nosio kameru, mora sam snimati montirati - rekao je Đurović. Radman mu je odgovorio da je u 11 manjih dopisništava ranije radio 51 zaposlenik, samo 12 novinara i ukupno je bilo 11 kamera. Danas je u dopisničkoj mreži 30 novinara s 30 kamera, obučeni su servisirati cjelokupnu mrežu. Broj priloga koji proizvodu višestruko je veći nego prije, gotovo su prepolovljeni troškovi njihova rada iako su im plaće povećane. “Dakle, to je razvojno restrukturiranje. Mi smo realizacijom toga projekta zadovoljni”, naglasio je Radman.

Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila