Novosti
“VISOKI NEIMENOVANI IZVORI” TESTIRAJU POLITIČKU SLIKU ZEMLJE

Kriza vlasti: Prijevremeni
izbori bit će 26. travnja?
Objavljeno 26. veljače, 2015.

Ponovno su počela nagađanja kada će se održati parlamentarni izbori. Nakon što se prije desetak dana kao izgledan datum za izlazak na birališta spominjao 17. svibnja 2015., sada “neimenovani visoki izvori iz SDP-a” novinarima dojavljuju da je datum održavanja izbora 26. travnja ove godine.

U prvom slučaju informacija je “procurila” na Twitter profilu saborskog zastupnika i predsjednika Kluba Hrvatskih laburista Dragutina Lesara. No on tada nije precizirao odakle mu takva informacija. U emisiji “Otvoreno” u srijedu navečer Lesar je rekao da nije “sto posto siguran da će parlamentarni izbori biti 17. svibnja, ali je siguran 99,3 posto”. “Doznao sam informaciju iz visokog izvora Kukulele, odnosno Kukuriku, koalicije”, rekao je. Igor Kolman iz HNS-a, koji je dio vladajuće koalicije, rekao je da je za mogućnost održavanja izbora u svibnju doznao na Lesarovu profilu.

Sada, kada se kao datum izbora spominje 26. travnja, neimenovani izvor iz vrha Kukuriku koalicije napominje: “Odluka je donesena. Ne treba posve podcijeniti nepredvidljivost poteza premijera, koji se nerijetko vodi instinktom. Ipak, ovo s datumom, tjedan, dva ili tri prije ili poslije, jer izbore nakon raspuštanja Sabora ipak formalno raspisuje predsjednica RH, čini se kao zasad prilično gotova stvar”, kaže taj izvor.

“Parlamentarni izbori održat će se ove godine, ali ne u svibnju”, rekao je ministar poduzetništva i obrta i potpredsjednik SDP-a Gordan Maras. “Zna se kako stvari funkcioniraju, a ne bi bilo uredu da ljude tako iznenadimo izborima. Kad se slijedi procedura, ništa se ne događa od danas do sutra. Ako se raspušta parlament, za raspis izbora imate od 30 do 60 dana. Već je, takoreći, ožujak, a za 60 dana svibanj, pa ne bismo baš naciju doveli u tu situaciju, od danas do sutra”, rekao je Maras.

Na pitanje može li procijeniti koliko su izbori blizu, rekao je da to još nije odlučeno, a nema namjeru špekulirati u kojem će se mjesecu održati izbori. “Nagađanja o terminu samo su špekulacije političara koji žele malo privući pozornost javnosti na sebe”, zaključio je. E.Soudil

SDP-u ODGOVARAJU RANIJI IZBORI

Potezi koje je vladajuća koalicija povukla u posljednje vrijeme mogu im dati nešto optimizma da će na izborima postići bolji rezultat nego što se u ovome trenutku to u javnosti očekuje. Ponajprije je tu riječ o pozitivnom efektu zamrzavanja tečaja švicarskog franka za kreditne dužnike, a potom i o oprostu dugova. Konačno, nakon dugo vremena Hrvatska bilježi i bar mali rast BDP-a. U takvoj situaciji premijer Milanović ima razloga za predizborni entuzijazam. Doda li se tome da HDZ u ovome trenutku, nakon logistički odlično odrađenih predsjedničkih izbora, još nije uhvatio zalet za parlamentarne izbore, jasno je da SDP može računati na nekoliko postotaka glasova više nego u slučaju da se izbori održavaju krajem godine.

“HDZ JE SPREMAN”

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) nedavno je rekao da stranačko predsjedništvo nije posebno razgovaralo o medijskim napisima da bi se izbori mogli održati u svibnju jer vjeruju da se radi o spinovima koji su odraz "nemira koji postoji među vladajućima i koji se stjecajem raznih okolnosti, izgleda, raspadaju". Reiner je istaknuo kako je HDZ odavno spreman za parlamentarne izbore. "I znamo da ćemo na njima pobijediti", rekao je.