Crna kronika
KRALI ZLATNINU I NOVAC

Tri lopova provalila u 37 kuća na osječkom i đakovačkom području
Objavljeno 27. veljače, 2015.
UHVAĆENI LOPOVI KOJI SU OŠTETILI ŽRTVE ZA OKO 450.000 KUNA

OSIJEK - Tri muškarca, 49-godišnji Osječanin, 55-godišnji Đakovčanin i 35-godišnjak iz Zagreba, provalila su u 37 kuća na području Osijeka i Đakova. Ukrali su zlatnine i novca u vrijednosti od oko 450.000 kuna. Dvojica od njih poznata su i izvan granica Hrvatske zbog krađa u Njemačkoj i Švicarskoj.

Krađe su počinjene od 1. siječnja do 21. veljače ove godine, a da bi ih se ulovilo, policija je formirala poseban tim. Tomislav Gal, voditelj službe općeg kriminaliteta PU osječko-baranjske, iznio je više podataka o uhićenju tri provalnika.

- Od početka godine imali smo zabilježen veći broj teških krađa u obiteljske kuće, pri čemu je ukradena veća količina zlatnih predmeta i novca. Najugroženije je bilo područje Đakova i Osijeka. Nakon što smo formirali stručni tim najboljih operativaca, zadovoljstvo mi je reći da smo u noći između utorka i srijede identificirali počinitelje tih kaznenih djela. U suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom Osijek dokazano im je 37 kaznenih djela. Nakon istrage predani su sucu istrage - kazao je Gal.

Na području Đakova građani su zbog učestalih krađa bili uznemireni, jer je policiji trebalo duže vrijeme da otkrije lopove koji imaju “internacionalno iskustvo”.

- Od tri osobe, jedna je evidentirana kao počinitelj istovrsnih kaznenih djela u EU-u, druga u Hrvatskoj i EU-u, a zanimljivo je da treća osoba nije od ranije evidentirana po činjenju kaznenih djela - kazao je voditelj službe općeg kriminaliteta PU osječko-baranjske.

U kuće su ulazili u kasnim poslijepodnevnim satima. Birali su kuće za koje im se činilo da u njima ima vrijednih stvari za krađu. Pratili su kada bi ukućani izbivali iz kuće te bi provalničkim alatom obili ulazna ili balkonska vrata. Provalnici su imali svoje standardne metode kojima su utvrđivali ima li koga u kući ili ne, no to su detalji o kojima policija za sada nije mogla govoriti.

Na području I. policijske postaje Osijek provalili su u devet kuća. Na području II. policijske postaje Osijek te Tenje i Čepina provalili su u ukupno 12 kuća, a na području Đakova u čak 16. Za kazneno djelo teške krađe za koje se trojac sumjiči predviđena je zatvorska kazna u trajanju od jedne do osam godina.

Sandra LACIĆ
ODREĐEN ISTRAŽNI ZATVOR

Sudac istrage je nakon provedenog ročišta odredio istražni zatvor protiv 49-godišnjeg Osječanina, 55-godišnjeg Đakovčanina i 35-godišnjaka zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela teških krađa na području Đakova i Osijeka.

- Osumnjičenicima je istražni zatvor određen u trajanju od mjesec dana zbog bojazni od ponavljanja kaznenih djela - doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda Osijek.

Dva lopova provaljivala su i u kuće u Njemačkoj i Švicarskoj

Najčitanije iz rubrike