Osijek
GRAD PODSJEĆA NA SPORAZUM IZ 2013. GODINE

Belajdžić: Intenzivno radimo na rješavanju kapitalnih projekata vezanih uz HŽ
Objavljeno 27. veljače, 2015.

Ako je uopće iz najnovijih poteza Hrvatskih željeznica prema istoku Hrvatske moguće izvući bilo što pozitivno, trebao bi to biti Sporazum o suradnji HŽ Infrastrukture, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije na pripremi i provedbi projekta rekonstrukcije i elektrifikacije željezničke pruge Osijek - Strizivojna/Vrpolje, na ogranku koridora 5C. Sporazum je, podsjetimo, potpisan u listopadu 2013. godine, a da njegovo potpisivanje govori sasvim suprotno uvjerenjima kako HŽ sustavno ignorira Slavoniju, smatra Ljiljana Belajdžić, v.d. pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu.

- Realizacija Sporazuma ovisila je o prostorno-prometnoj studiji grada Osijeka. Studijska rješenja iz te studije uvjet su za realizaciju Sporazuma, a Grad Osijek dao je konačnu ocjenu radne verzije i suglasnost na studiju koja kreće u provedbu. U ovom trenutku rješavaju se izmjene i dopune prostornoga plana Osječko-baranjske županije, što je uvjet da Osijek mijenja svoj prostorni plan i GUP. Nije realno očekivati da se ovakvi kapitalni projekti rješavaju od danas do sutra, a činjenica je da su u planovima te se na njima intenzivno radi i surađuje - pojasnila je Belajdžić.

Aludirajući na smanjenu cijenu karata za stanovnike Splita, Rijeke i Zagreba, v.d. pročelnice dala je usporedbu da su, primjerice, ta tri grada imala prostorno-prometne studije pet do deset godina prije nego Osijek, odbacujući tako insinuacije da gradsku vlast treba kriviti zbog nemogućnosti putovanja vlakom do Osijeka i iz njega s popustom kakvi su na snazi u drugim dijelovima Hrvatske.

Inače, Sporazum, između ostaloga, podrazumijeva i denivelaciju prijelaza na Čepinskoj, Svačićevoj, Vukovarskoj, Biljskoj i na cesti kod Nemetina, dok se završetak svih radova planira za 2022. godinu. M. Mihelić

Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike