Osijek
OGORČENI PACIJENTI KARDIOLOGIJE KBC-A:

Trebam li dobiti infarkt čekajući u redu na šalteru?
Objavljeno 27. veljače, 2015.
- Opseg posla je povećan, a nezaposlenih kardiologa nema - kaže dr. Sven Kurbel

Jučer nešto poslije 8 sati u hodniku Odjela za kardiologiju svoj red za naručivanje čekalo je oko stotinu pacijenata!

Iako je kraj veljače i prilika za narudžbu pacijenata za ožujak, za očekivati je da tolike gužve nema, no prema riječima onih koji su se pokušali naručiti telefonski, doznali smo da je to, kako kažu, nemoguća misija!

- Nema teorije da dobijem mogućnost narudžbe telefonom pa sam došla ovamo. Mislim da sam pogriješila jer se ovdje ne može disati! Svi smo se ovdje nagurali, a kad ću doći na red i uopće doći do zraka ne znam. Trebam li dobiti infarkt čekajući u redu? - ispričala nam je O. A. (podatci poznati redakciji), inače dugogodišnja pacijentica s kardiološkim smetnjama.

Čini se ipak da se stanje neće promijeniti ni sljedećega mjeseca jer su velikih gužvi svjesni i u osječkom KBC-u. Sanacijski upravitelj dr. Sven Kurbel kaže da su telefonske veze preopterećene i podsjeća da je nekoliko razloga velikih gužvi za preglede.

- Na Odjelu kardiologije bitno je povećan opseg posla, a dvije koronarne sale rade svaki dan. Riješili smo stručni problem, ali istovremeno povećali opterećenje ambulanti i imamo nedovoljno dobru situaciju. Inače, Kardiologija je poznata po tome što pacijenti vole odlaziti baš kod svog kardiologa, a osim toga, kontrole se trebaju raditi pravodobno i kad za to postoji razlog. No događa se suprotno - tvrdi dr. Kurbel, dodajući da se poremećaj naručivanja remeti tako što pacijenti inzistiraju ići kod konkretnog liječnika, a podsjeća na ograničen broj kardiologa u Osijeku i povećan opseg posla što, kako kaže, ne može smanjiti gužve. Dr. Kurbel osvrnuo se i na populaciju koja je u Osijeku, kaže, vrlo stara i prevalencija, odnosno udio bolesnih u populaciji je ogroman.

- Bolnica je toga svjesna i ne može riješiti problem jer nezaposlenih kardiologa nema - rekao je dr. Kurbel.

Marija MIHELIĆ
Rješenje je povratak liječnika sa specijalizacije

Problem prevelikih gužvi trebao bi se smanjiti, kaže dr. Kurbel, povratkom liječnika sa specijalizacije.

- Dugi niz godina nismo dobivali liječnika za zanavljanje kadra. Mislim da je više od stotinu liječnika u nekim fazama specijalizacije, odnosno izvan naše ustanove, gdje moraju provesti osam mjeseci. Ambulantu mora raditi specijalist, a njihov broj nije dovoljan. Situacija će se nabolje izmijeniti tek dolaskom ljudi sa specijalizacije, polagano već u ovoj godini - najavljuje dr. Kurbel.

Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike