Osijek
OSIGURAJMO IM JEDNAKOST

Osijek je jedini grad u Hrvatskoj koji je
pokrio potrebe za asistentima u nastavi
Objavljeno 27. veljače, 2015.

Osijek je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojem projekt uključivanja asistenata u nastavu, radi pomaganja djeci s teškoćama, funkcionira izvrsno. Rečeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare pod nazivom: Provedba projekta OSIgurajmo im JEdnaKost, održanoj u OŠ Mladost.

- Osijek je jedini grad u Hrvatskoj koji je pokrio sve potrebe za asistentima u nastavi. Još 2008. godine, među prvima u Hrvatskoj, u osnovnim školama počeli smo provoditi projekt Asistenti u nastavi. U ovoj školskoj godini krenuli smo s još dva projekta OSIgurajmo im JEdnaKost i Mladi za mlade - pomagači u nastavi. Ta tri projekta imaju isti cilj - pružiti potporu učenicima s teškoćama, a riječ je o 107 djece u osnovnim školama - kaže Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika.

Posebno je istaknut projekt OSIgurajmo im JEdnaKost, čiji je korisnik Grad Osijek, a partneri Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark i udruga Mogu. Voditelj projekta Davor Brust rekao je da zahvaljujući tome projektu 48 mladih pomoćnika u nastavi pomažu 51 djetetu s teškoćama. Na taj način smanjen je broj nezaposlenih na području Osijeka, a podiže se i razina svijesti zajednice o potrebama učenika s teškoćama.

Projekt je vrijedan 2,4 milijuna kuna, a financira se udruženim sredstvima Europskog socijalnog fonda (85 posto) i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (15 posto). Defektologinja Tajana Zlatarić, članica projektog tima, istaknula je da su istraživanja, ali i stanje na terenu, pokazali da je utjecaj asistenata na nastavu iznimno pozitivan. “Oni pružaju potporu učeniku, omogućavaju mu uspješnu socijalizaciju te razvijaju kod drugih učenika u razredu prihvaćanje različitosti”, rekla je Zlatarić. V. Latinović

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike