Mozaik
GODINU DANA OD POSLJEDNJEG NASTUPA

Osjećajni sevdah Zrinke Posavec ponovno u Đakovu 7. ožujka
Objavljeno 27. veljače, 2015.

Nakon točno godinu dana od posljednjeg nastupa, Zrinka Posavec ponovno pjeva sevdah u rodnom Đakovu. Koncert će se održati u subotu, 7. ožujka, u 20 sati u kinodvorani Doma kulture. Organizator koncerta je Grad Đakovo, a karta se može nabaviti u pretprodaji u radnom vremenu blagajne kina i prije koncerta po simboličnoj cijeni od 10 kuna. Đakovo se još sjeća emocija i dojmova nakon prošlogodišnjeg koncerta sevdaha Zrinke Posavec kada je kinodvorana Doma kulture bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Zrinku će na gitari pratiti Ambrozije Puškarić i na kontrabasu Tihomir Hojsak, obojica akademski glazbenici i umjetnički nadahnuti izvođači. U proteklih godinu dana koncertni program obogaćen je novim pjesmama i aranžmanima, a u međuvremenu ovaj je tim kreativnih glazbenika održao desetak koncerata sevdaha diljem Hrvatske.

Na koncertima Zrinke Posavec publika vrlo brzo dolazi u kontakt s istinskom glazbom u sebi i otvara se vlastitom glasu te pjeva zajedno s izvođačicom. Zrinkin sevdah je intiman, dubok i snažan izričaj njenih emocija koje svojim glasom izvrsnom lakoćom prenosi na publiku. Zrinka Posavec mlada je visoko educirana umjetnica, solo pjevanje završila je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te glazbenu kulturu na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Dugo je godina brusila svoj glas kod poznatih učitelja solo pjevanja na privatnim satima. Nakon susreta sa sevdahom njezin je glazbeni put krenuo novim smjerom. Danas radi kao profesorica solo pjevanja, vodi ženski ansambl "Zwizde" te se potpuno posvetila istraživanju sevdaha. Kao što se strastveno daje u svemu, tako je i sevdahu pristupila studiozno, s puno emocija i razigrano.

Sama riječ sevdalinka nastala je od arapske riječi "sawda" što znači "crna žuč", a u turskom jeziku ovaj pojam veže se za melankolično raspoloženje. Đakovčani koji žele osjetiti čežnju sevdaha ovaj koncert neće propustiti. Nakon Đakova, Zrinka Posavec, Ambrozije Puškarić i Tihomir Hojsak svoj će originalni sevdah izvesti na koncertima u Petrinji 13. ožujka i u Karlovcu 14. ožujka.M.Muškić

Najčitanije iz rubrike