Regija
NAŠICE IMA DVOJICU PRAVIH HEROJA

Vatreni dečki: Luka na 111, a Silvijo
na 110 vatrogasnih intervencija
Objavljeno 26. veljače, 2015.

NAŠICE - Našički dobrovoljni vatrogasci u prošloj godini imali su 146 požarnih i tehničkih intervencija. Najviše intervencija odradili su Luka Golubović (20) i Silvijo Vuković (25). Prvi je lani imao 111, a potonji 110 intervencija. Dočekali su me u vatrogasnom kafiću u društvu starijeg kolege Marijana Gajskog i predsjednika DVD-a Našice Zvonka Ljubljanovića. Predsjednik Ljubljanović kaže da je ponosan na vatrogasnu mladost zbog koje nije upitna opstojnost društva.

- Naši rekorderi u intervencijama članovi su DVD-a od malih nogu. Lanjski su rekorderi po broju intervencija, iako nemaju veliki vatrogasni staž, no zadnjih nekoliko godina uključili su se u operativni rad društva. Svakodnevno su ovdje, vježbaju, sudjeluju u intervencijama i drugim akcijama - kaže Ljubljanović.

“Vatreni dečki” su nam otkrili da izlazak na intervencije i suočavanje s opasnostima je posao koji ne moraju raditi, ali oni to žele i vole. Vatra je njihov najveći neprijatelj, međutim, situacije u kojima je potrebna njihov pomoć su i primjerice one kada dođe do poplava i prometnih nesreća pa treba evakuirati zatočene u automobilu.

- Straha nema, iako bude opasnih situacija, nepredvidivih, no s nama su stariji i iskusniji vatrogasci, pa ako nešto i krene po zlu, oni su tu - kaže Luka koji se prije devet godina učlanio u DVD Našice, dok je Silvijo 16 godina vatrogasac. Požare gasi i spašava ljude posljednjih pet godina od kada je postao operativac, prethodno prošavši liječnički pregled i položivši ispite. Od prije dvije godine postao je profesionalac. Imao je prilike svašta vidjeti, ali, kaže, najteže mu je bilo u Gunji, jer su jedan tjedan po cijele dane pomagali stradalim stanovnicima. Ipak najvatrenija i izuzetno teška situacija bila je prošle godine u Razbojištu.

- U dva sata u noći dobili smo dojavu o požaru. Gorjela je kuća i kada smo došli, požar se već razbuktao, s golemom temperaturom. Mi smo kao navalna grupa ušli u kuću, gorjelo je na sve strane i tada sam osjetio najvišu temperaturu. No, nije me bilo strah, nego sam razmišljao što prije obaviti posao – prisjetio se Vuković. Kako je rekao, vatrogasac je 24 sata svakog dana dostupan građanima.

Za biti vatrogasac, osim želje i volje, potrebno je znanje i stručnost. I dobra psihofizička spremnost, kaže Silvijo, jer je posao naporan i stresan. Redovito vježbaju i brinu o kondiciji.

- Vatrogastvo je human i stručan posao. Imamo obuku, u teretani izvodimo razne vježbe, a sve kako bi bili što spremniji za izazove koji nas očekuju - zaključio je vatreni dvojac našičkog DVD-a.S.Fridl

Ostavlja i društvo i djevojku
- Čim mi zazvoni alarm na mobitelu, odmah sjedam u automobil i tek se onda javljam u operativni centar. Nebitno je gdje sam, što radim i u kakvom sam društvu. Znači, napuštam i prijatelje i djevojku radi odlaska na intervenciju. Djevojka shvaća moj posao i nemamo problema. Lani smo na Badnjak, prije polnoćke, u košuljama došli, presvukli se i otišli gasiti požar na Dudiću - rekao je Silvijo.

I Luka je uvijek spreman, a njegova sreća je što živi dvije minute od operativnog centra i što radi u vatrogasnom kafiću.

Najčitanije iz rubrike