Regija
PROJEKT ZAPOŠLJAVANJA ''ZA ZAJEDNICU I SEBE''

U općini Čeminac 16 žena dobilo posao
Objavljeno 26. veljače, 2015.

ČEMINAC - Premda općina Čeminac pripada u red baranjskih jedinica lokalne samouprave s najmanjim brojem nezaposlenih (krajem siječnja bilo ih je 389), općinsko čelništvo čini sve kako bi taj broj bio još manji. Tako je ovih dana završen natječaj za zapošljavanje 16 žena kroz projekt ''Za zajednicu i sebe'' koji Općina provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

- Za 16 radnih mjesta na razdoblje od šest mjeseci javile su se 54 žene. Zamolbe su proslijeđene Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji će napraviti selekciju na osnovi već utvrđenih kriterija - kaže Zlatko Pinjuh, načelnik općine, objašnjavajući kako je riječ o poslovima pomoći u kući te skrbi o starim i nemoćnim mještanima općine Čeminac. Ističe kako će bruto plaća za svaku od njih biti 3.553,66 kuna mjesečno. Otvaranje 16 novih radnih mjesta, iako na određeno vrijeme, nije sve što je Općina poduzela radi smanjenja stope nezaposlenosti. Početkom veljače 20 osoba započelo je s obavljanjem javnih radova na čišćenju okoliša općine i javnih, odnosno općinskih objekata, kanala, divljih deponija i slično.

- I ovdje je riječ o poslu na šest mjeseci, a čim ova skupina završi s radovima, angažirat ćemo novu, jer je Općina poprilično zapuštena - kaže Pinjuh, tvrdeći kako nije riječ ni o kakvim političkim angažmanima, već o želji za stvaranjem čistog okoliša, ugodnog za život. Nadalje, nastavlja, u pripremi je stručno osposobljavanje za sedam osoba, koje bi godinu dana radile za neto plaću od 2400 kuna.

- Pripremamo i projekt Mladi za EU, u okviru kojeg će pet ili šest mladih ljudi, do 29 godina, dobiti posao na 12 mjeseci - naglašava Pinjuh. Poprilično burno stanovnici općine Čeminac reagirali su na potez novog načelnika vezan uz sjedišta udruga. Optužili su ga da im je uzurpirao prostorije, te da ih više ne pušta unutra. Pinjuh samo djelomično potvrđuje informaciju.

- Deložirali smo neke udruge koje su zaposjele prostorije, a ne rade ništa. Raspisali smo natječaj za njihov najam, pa je prostor u Grabovcu dobio pekar, a prostor u Čemincu bit će frizerski salon. Na taj smo način bili svojevrsni posrednici u otvaranju šest radnih mjesta - objašnjava, ističući kako natječaje pripremaju i za najam velikog prostora u Kozarcu, te još jednog u Čemincu, također radi otvaranja novih radnih mjesta.I.Getto

UTVRĐENI KRITERIJI

Poslove u okviru projekta i ostalih javnih radova financira HZZ, a kriteriji za zapošljavanje su ranije utvrđeni. Osim što je uvjet duža nezaposlenost, neki od ostalih uvjeta su, primjerice, nezaposlene žene s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, mlade osobe koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu) i udomiteljskih obitelji ili odgojnih zavoda, liječeni ovisnici o drogama, povratnici s odsluženja zatvorske kazne unatrag šest mjeseci, pripadnost romskoj nacionalnoj manjini...

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike