Regija
U RVP-U NOVAC PREBACIVAN SINDIKATU

Revizija: Novac je bio korišten za plaće radnicima
Objavljeno 27. veljače, 2015.
Potpisan je sporazum o deponiranju 'viška' sredstava, zarađenog dodatnim poslom

SLAVONSKI BROD - Zbog navodnih nepravilnosti u poslovanju Remonta i proizvodnje željezničkih vozila (RPV d.o.o.), tvrtke kćeri HŽ Carga, anonimni “zabrinuti radnici” obratili su se Glasovoj redakciji prozivajući direktora RPV-a Jakoba Mađarevića i povjerenika Sindikata Zlatka Kuleža. Svoje navode potkrjepljuju dijelom revizijskog nalaza obavljenog prema nalogu uprave HŽ Carga. Riječ je, kako kažu, o prebacivanju “viška” sredstava (u iznosu od 5,6 milijuna kuna) sa žiroračuna RPV-a na žiroračun Sindikata - SDRPŽV, a koji je pri povratu umanjen za 350000 kuna. Radnici sumnjaju da je proteklih godina Mađarević kao jedini član uprave u više navrata prebacivao sredstva na žiroračun Sindikata “kako bi prikrio dobit Društva od koje je”, zaključuju, “i Sindikat na kraju imao velike financijske koristi”. U nalazu Interne revizije stoji kako je 7. siječnja 2014. sklopljen sporazum između RPV-a i Sindikata o deponiranju “viška” sredstava Društva RPV-a na žiroračun Sindikata zbog (ne)isplate plaća u rokovima na temelju kolektivnog ugovora. Društvo je na račun Sindikata doznačilo 5,6 milijuna kuna, a “povrat pogrešno uplaćene doznake”, kako se navodi u svrsi, umanjen je za 350 tisuća kuna. “Pametnom dosta, jasno potpisan Sporazum, uzeta provizija koja je za hrvatske prilike pozamašan iznos, pa nakon toga famozna dvojka konstatira da je bila pogrešno uplaćena doznaka”, konstatiraju “zabrinuti radnici”. Sa svojim sumnjama upoznali su, kažu, Upravu HŽ Carga i ministra Sinišu Hajdaša Dončića.

Interna revizija potvrdila je da je prebacivanje sredstava na račun Sindikata isključivo korišteno za isplatu plaća radnika RPV-a, no Društvo je postupilo suprotno Zakonu o platnom prometu, kao i financijskoj politici HŽ Carga. “Nalaz interne revizije vjerojatno nema sve podatke”, kaže povjerenik Sindikata Zlatko Kulež, ustvrdivši kako je sve dokazivo i nema što skrivati. Navode “zabrinutih radnika” komentira kao želju da se, zbog njemu nerazumljivih razloga, zatruju međuljudski odnosi i destabilizira tvrtka koja uspješno radi, a 130 radnika uredno primaju plaću. Pojašnjava kako su povod prebacivanja novca na Sindikat čudni odnosi između matične tvrtke i tvrtke kćeri. Razdruživanjem je naime RPV preuzeo sve obveze, no nemaju adekvatne materijalne koristi. “HŽ Cargo osigurava samo polovinu posla, ostalo nalazimo sami, a oni odlučuju koliko možemo potrošiti. Za pronalaženje posla najzaslužniji je direktor Mađarević, a HŽ nam daje osnovicu plaće za golo preživljavanje. Uvijek nam nedostaje novca za grijanje, telefone, materijal u proizvodnji... Svu dobit (višak) koji stvorimo u obvezi smo dati našem vlasniku, a on, ako ima volje, vrati u tvrtku za poboljšanje uvjeta, no ne mora. U proteklom razdoblju tako su nam uzeli više od osam milijuna kuna. Zato smo potpisali sporazum o deponiranju 'viška' sredstava, zarađenog dodatnim poslom (proizvodnjom teških motornih drezina, osovina, diferencijala, vagona, pružnih građevina...), za tvrtke koje nisu u sustavu Carga - za Srbiju, Bosnu, Poljsku.. U konkretnom slučaju novac koji je bio deponiran i vraćen za plaće bio je svojevrsno osiguranje da isplatimo plaće sukladno kolektivnom ugovoru do 25. u mjesecu”, tvrdi Kulež, kojemu nije jasan navod o manje vraćenih 350 tisuća kuna jer, kaže, to je najvjerojatnije sljedećih dana potrošeno (vraćeno) za pokrivanje troškova struje, grijanja, telefona..., a što je lako provjerljivo. Također tvrdi da je prebacivanje 5,6 milijuna kuna na žiroračun Sindikata bio jedini slučaj i u najboljoj namjeri. “Krivo mi je što sam uopće na to pristao jer vidim da to netko želi zloupotrijebiti. Mi bismo taj novac dobili od HŽ Carga - samo kada?”, veli.

Ivan Lovrić radi u RPV-u 32 godine i član je Nadzornog odbora u ime radnika, no ne želi komentirati novčane transakcije. Smatra da su za rezultate poslovanja podjednako zaslužni oni koji posao nađu, kao i radnici koji ga dobro obave, a svi za to trebaju biti plaćeni sukladno kolektivnom ugovoru. Premda nema posebnih zamjerki, u posljednje je vrijeme, kaže, bilo problema oko isplate plaće na vrijeme.

Marija RADOŠEVIĆ
HŽ Cargo istražuje

Iz uprave HŽ Carga, na pitanje hoće li netko snositi odgovornost za učinjene nepravlnosti, odgovaraju: “Uprava HŽ Carga d.o.o. u funkciji Skupštine društva RPV d.o.o. Slavonski Brod sukladno nalazu interne revizije provodi daljnje aktivnosti u vezi s pribavljanjem informacija kako bi imala cjelovitu sliku o navodima radnika te da je u skladu s tim preuranjeno govoriti o možebitnim sankcijama prema Upravi društva RPV Slavonski Brod”.

Zlatko Kulež

povjerenik Sindikata

Razdruživanjem s matičnom tvrtkom RVP preuzeo je sve obveze, no nema adekvatne materijalne koristi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli