Kultura
OSJEČKI ZBOR MLADIH PRESLAVNOGA IMENA MARIJINA IZ DONJOGRADSKE ŽUPE JEDAN OD PET IZABRANIH ZBOROVA

Jedan od najvećih glazbenih projekata Katoličkog radija
Objavljeno 26. veljače, 2015.

OSIJEK - “Korizma u novom ruhu” naziv je jednog od najvećih glazbenih projekata (glazbeni CD) do sada iza kojega stoji Hrvatski katolički radio. Za realizaciju je izabrano pet biskupijskih zborova iz cijele Hrvatske: iz Dubrovnika, Splita, Rijeke, Zagreba i Osijeka! Njihov je zadatak izvedba tradicionalnih pučkih korizmenih popijevki u novim aranžmanima, karakterističnima za svaki pojedini zbor.

- Zbor mladih Preslavnoga Imena Marijina izabran je kao predstavnik naše nadbiskupije. Svaki zbor izvodi tri korizmene popijevke u novom, svom aranžmanu i sedam skladbi prema vlastitom izboru, kojima će najbolje predstaviti svoj rad - ističe Jure Smajić, zborovođa donjogradskoga zbora.

Svaki će se zbor, dodaje Jure, predstaviti svojim uživo snimljenim koncertom u jednoj od pet korizmenih glazbenih emisija “Sacro ritam” na Hrvatskom katoličkom radiju – Zbor mladih Preslavnoga Imena Marijina imat će svoje snimanje u subotu, 28. veljače.

- Pjevaju se izvorne hrvatske katoličke korizmene popijevke u novoj, suvremenoj obradi. Tako će se prenošenjem na mlađe generacije očuvati glazbena baština tradicijskoga hrvatskoga pučkog pjevanja. Takve su pjesme vrlo rijetke, stare, a najčešće se izvode ograničeno, lokalno, dakle samo u određenom kraju, pa su time još vrjednije po svojoj izvornosti - napominje mladi zborovođa.

Ovaj će zbor sudjelovati i na ovogodišnjem Uskrs festu, najstarijem festivalu duhovne glazbe u Hrvata. Među 45 skladbi pristiglih na natječaj izabrano je 15 pjesama koje će se izvesti uživo u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na festivalu (12. travnja), a među njima je i “Nevjerojatna snaga”, autorska pjesma PIM-ovaca (kratica za Zbor mladih Preslavnoga Imena Marijina). PIM-ovci će izvesti svoju skladbu i tako uz mnoge soliste i glazbene skupine na ovogodišnjem festivalu sudjelovati kao jedini pjevački zbor. N.Vekić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike