Crna kronika
GRANIČNI PRIJELAZ BAJAKOVO

Ilegalci se sakrili između
paleta kozmetičkih proizvoda
Objavljeno 26. veljače, 2015.

Carinici su u utorak spriječili ilegalni ulazak u Hrvatsku trojice državljana Sirije. Ilegalci su se sakrili među robom u kamionu.

Na ulazni trak za teretna vozila došao je kamion turskih registracijskih oznaka kojim je upravljao turski državljanin. Vozač je za provoz na relaciji Turska – Njemačka carinicima prijavio kozmetičke proizvode i reklamne panoe. Carinici su, obilazeći kamion, primijetili da je presječeno carinsko uže, te da je naknadno spojeno metalnom iglom. Kako su posljednjih mjeseci imali dvadesetak ovakvih slučajeva, odmah su posumnjali kako se u kamionu nalaze ilegalci. Kamion je stoga poslan na pregled rendgenskim uređajem. Sumnja carinika pokazala se opravdanom s obzirom na to da su rendgenske zrake zabilježile konture (obrise) osoba koje su se nalazile među paletama unutar tovarnog prostora. Otkrivena su tri Sirijca, dok je stvarno stanje robe odgovaralo onome što je turski vozač prijavio.

Iako nije znao za ilegalce, vozač je ipak prijavljen. Sirijci su, prema svemu sudeći, neopazice na srpskoj strani granice, u Batrovcima, presjekli carinsko uže i potom ga, nakon ulaska u tovarni prostor kamiona, spojili metalnom iglom. Vozač je, ne znajući za dodatni “teret” kojeg prevozi, došao na hrvatsku stranu granice i - dobio kaznu.

- Protiv vozača kamiona podnesen je optužni prijedlog. U provedenom prekršajnom postupku vozač kamiona je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1500 kuna. Optuženik je priznao krivnju te je na mjestu počinjenja carinskog prekršaja odmah platio izrečenu novčanu kaznu u dvotrećinskom iznosu od 1000 kuna i pripadajuće troškove prekršajnog postupka u iznosu od 200 kuna - doznajemo iz hrvatske Carine.

Ilegalni imigranti predani su policiji radi daljnje istrage. Prema svemu sudeći, u postupku readmisije ilegalci će biti vraćeni tamo odakle su i došli - u Srbiju.

Sandra LACIĆ
POKUŠAO PROŠVERCATI TABLETE

U utorak u večernjim satima, kao ulazni putnik, na granični je prijelaz Batina doputovao 29-godišnji hrvatski državljanin kod kojega je pronađeno skriveno nekoliko desetaka tableta čija se djelatna tvar nalazi na popisu droga psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga. Policajci su tablete oduzeli, a 29-godišnjaku su uručili prekršajni nalog.

SAKRIVALI SE I U VLAKU

Osim graničnog prijelaza Bajakovo, ilegalci pokušavaju u Hrvatsku na nelegalan način ući i preko Tovarnika koji ima i cestovni i željeznički granični prijelaz. Tako je krajem siječnja, također ilegalac iz Sirije, pronađen u vlaku koji prometuje na relaciji Beograd - Villach (Austrija). Carinici su ga pronašli u vagonu slovenske registracijske oznake, a sakrio se u oplatama krova iznad - toaleta! Lani su pak carinici i policajci ilegalce pronalazili i u vagonima sa pšenicom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike