Novosti
KAMENOLOM GRADAC VLASNIK TVRTKE VRAĆA NOVAC DRŽAVI

Za ilegalno vađenje kamena Vukšić će platiti 20 mil. kuna
Objavljeno 25. veljače, 2015.
Vukšić tvrdi da iza kaznenog progona stoje utjecajni politički i gospodarski lobiji

Slavko Vukšić iz Našica, vlasnik tvrtke Kamenolom Gradac d.d., mora državi isplatiti više od 20 milijuna kuna zbog bespravnog vađenja tehničko-građevnog kamena od veljače 2006. do veljače 2009. godine.

Vlasniku kamenoloma stavlja se na teret da je u tom razdoblju naložio vađenje čvrste mineralne sirovine suprotno Zakonu o rudarstvu u cilju pribavljanja nepripadajuće imovinske koristi. Slučaj je pokrenut krajem 2009. godine kada je državni inspektorat utvrdio bespravnu eksploataciju mineralne sirovine bez valjane rudarske koncesije. Naime, utvrđeno je da je Vukšić naložio iskop i preradu mineralne sirovine i izvan granica otkopavanja, odnosno granica određenih Glavnim rudarskim projektom. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je ilegalno eksploatirano oko 1,73 milijuna prostornih metara tehničko-građevnog kamena ukupne vrijednosti 51 milijun kuna. No taj je iznos, rekao nam je jučer poslijepodne u telefonskom razgovoru Slavko Vukšić, sud smanjio.

- Prema pravomoćnoj presudi, u roku od osam godina moram isplatiti nešto više od 20 milijuna kuna, i to nije mali novac. Dobio sam i dvije godine uvjetno, no nema šanse da ovo završi kako je napisano u presudi. Pravnu zaštitu potražit ću na Ustavnom sudu jer nije uvažena moja dokumentacija i rješenje iz 1989. godine. I dalje mi slijedi bitka, no nema šanse da je ovo kraj – rekao je Vukšić, nezadovoljan što smo ga nazvali. Dokument koji spominje, kaže, ima težinu kod nadležnih institucija.

Uz naknadu vrijednosti kamena i kamata, Vukšić je dužan platiti i troškove postupka. Ako se traženi iznos ne isplati, ići će se na ovrhu svih sredstava i imovine vlasnika kamenoloma.

Kriminalističke obrade i optužnica za počinjenje djela protupravne eksploatacije rudnog blaga podignuta je, podsjetimo u vrijeme predsjedničkih izbora. S obzirom na to da se 2009. godine kandidirao za predsjednika države ispred Demokratske stranke slavonske ravnice, Vukšić je tada tvrdio, a i danas tvrdi, da iza kaznenog progona stoje utjecajni politički i gospodarski lobiji.

Snježana FRIDL
pretvorba 1993. godine

Slavko Vukšić je nakon pretvorbe 1993. godine postao većinski vlasnik tvrtke Kamenolom Gradac, koja je u to vrijeme zapošljavala 35 radnika, da bi danas broj zaposlenih narastao na oko 100. U zlatno doba tvrtka je zapošljavala i 150 djelatnika. U posljednjih nekoliko godina tvrtku je potresalo veliko nezadovoljstvo radnika kašnjenjem isplate plaća, što je dovodilo do obustava rada.

Možda ste propustili...