Osijek
NEKADAŠNJI OBJEKTI POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA OKOVANI OTPADOM

Prizor je jeziv! Kada će netko nešto poduzeti?
Objavljeno 26. veljače, 2015.
Velika akcija čišćenja očekuje se za desetak dana, no teško je spriječiti novo odlaganje otpada, kaže rektor Turkalj

Devastirani objekt nekadašnjeg Poljoprivrednog fakulteta između Osijeka i Tenje pretvoren je u ozbiljan javnozdravstveni i komunalni problem. Hrpetine smeća kojima je zatrpan protežu se oko cijelog objekta, sve do vrlo prometne ceste i kanala.

Projurite li automobilom, možda i ne primijetite koliko su stvari izmaknule kontroli, ali pokušate li se približiti objektu, koji još uvelike podsjeća na ratna razaranja, situacija postaje jasnija. Nepregledne su hrpe otpada okovale razrušene zgrade, pristupnim se cestama ne može približiti objektu jer se smeće “slijeva” s okolnih zelenih površina preko cesta i pristupnih putova, a neopisiv smrad jasno potvrđuje da se među šutom i ostalim krupnim otpadom nalazi i trulo meso, životinjske strvine, razne kemikalije i tko zna što još. Prostor je najlakše opisati kao postapokaliptičnu zonu sumraka, a snimanje kakvog horor filma moglo bi se odraditi bez potrebe za specijalnim efektima ili scenografskim zahvatima za postizanje jezive atmosfere. Do sada je bilo mnogo akcija čišćenja ovog prostora, ali svaki bi put efekt bio kratkog daha, a čak i rampa koja je postavljena kako bi se onemogućio pristup vozilima ukradena je i vjerojatno je završila na starom željezu.

- Prizor je jeziv! Gledam u njega svaki dan i uvijek se iznova pitam kako je moguće da nitko ništa ne poduzima?! Nije ovo problem od jučer, traje to od Domovinskog rata, i kada se uzme u obzir koliko godina je prošlo od tada, teško je povjerovati da razorena zgrada Poljoprivrednog fakulteta još ovako izgleda i da parcela nije u bilo kakvoj funkciji. Mogu prihvatiti da nema novca za gradnju nekog novog objekta, ali neprihvatljivo je da moram svakog dana prolaziti pokraj divljeg deponija ovakvog zastrašujućeg opsega, a da problem, čini mi se, svi ignoriraju - požalio nam se čitatelj iz Tenje.

Inače, radi se o velikoj parceli koja je posljednjih sedam godina u vlasništvu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, što nam je potvrdio i rektor Željko Turkalj koji je, kaže, svjestan problema. Na pitanje kada će se nešto poduzeti, odgovorio je kako se potezi pripremaju u suradnji s Gradom i tvrtkom Unikom, a velika se akcija čišćenja može očekivati za desetak dana.

- Imamo želju na ovom prostoru sagraditi svojevrsni tehnološki park za koji već postoji idejno rješenje, ali u ovom trenutku to nije izvedivo pa se čekaju neka bolja vremena. Prostor je dugo zakrčen, preuzeli smo ga u lošem stanju i sada moramo razmišljati o tome što sve treba poduzeti da ga očistimo i spriječimo novo odlaganje otpada. Potonje je najteže postići, prostor moramo ograditi i potpuno onemogućiti pristup vozilima, ali i apelirati na savjest građana koji su zaslužni što okoliš izgleda tako kako izgleda - rekao je Turkalj.

Ivan SEKOL
VLASNIK OBLIŽNJE ORANICE UPOZORAVA
Nemar ugrožava tuđu egzistenciju

Vlasnik jedne od oranica u blizini nekadašnjeg Poljoprivrednog fakulteta javio nam se zabrinut zbog divljeg deponija koji je, kaže, svakim danom sve veći. Ističe kako se prošetao među hrpetinama smeća te se uvjerio da se uz devastirani objekt odlaže ambalaža raznih kemikalija, prolijeva se motorno i drugo industrijsko ulje, razbacuju životinjske strvine, trula hrana i slično, a sve to privlači napuštene mačke i pse. Među hrpama otpada puno je štakora koji pak privlače i lisice.

- Malo je reći da je ovo ozbiljan problem, a pravo je pitanje koliki je prostor pod utjecajem ovog deponija jer se sve širi podzemnim vodama. Nedopustivo je da nečiji nemar ugrožava moju egzistenciju - kritičan je naš sugovornik.

JOSIP MIHALJEVIĆ

predsjednik MO Tenja

Previše se godina ništa ne poduzima

Josip Mihaljević, predsjednik Mjesnog odbora Tenja, čiji stanovnici praktički svakodnevno prolaze pokraj rugla od nekadašnjeg Poljoprivrednog fakulteta, kaže kako MO Tenja nema nikakvu nadležnost jer objekt nije na njihovu prostoru, ali nema sumnje kako zapušteni objekt mještanima Tenje stvara velike probleme.

- To je ruglo koje i te kako zabrinjava stanovnike Tenje i krajnje je vrijeme da se time netko ozbiljnije pozabavi te da se uključi Grad, država, policija... Stanje je katastrofalno i sanacija mora biti prioritet jer previše godina je prošlo a da se ništa nije poduzelo - smatra Mihaljević.

Najčitanije iz rubrike