Regija
CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB ŽUPANJA ISPLATIO 29 MILIJUNA KUNA

Od 2190 korisnika naknade, 1309 su radno sposobne nezaposlene osobe
Objavljeno 26. veljače, 2015.

ŽUPANJA - U prošloj godini Centar za socijalnu skrb Županja bio je zatrpan predmetima, imao ih je 12.077, više od tisuću mjesečno, a za socijalne naknade i druga prava iz socijalne skrbi isplatio je čak 28,884.274,94 kuna! Više od polovine tih sredstava osiguranih u proračunu RH, 14,501.828,60 kuna, isplaćeno je korisnicima zajamčene minimalne naknade (pomoći za uzdržavanje). Korisnicima doplatka za pomoć i njegu u 2014. godini isplaćen je iznos od 4,197.769,89 kuna, korisnicima osobne invalidnine 3,721.464,68 kuna, a 1,451.763,87 kuna izdvojeno je za jednokratne naknade. Socijalne naknade isplaćivane su mjesečno na temelju pojedinačnih rješenja. U prošloj je godini smanjen broj korisnika prava na zajamčenu minimalnu naknadu, s 2525 koliko ih je bilo u 2013., na 2190 korisnika.

- To je rezultat novog Zakona o socijalnoj skrbi koji se primjenjuje od 1. siječnja 2014., a kojim je uvedeno novo pravo – zajamčena minimalna naknada umjesto pomoći za uzdržavanje. Razlog smanjenju je i mogućnost uvida u račune korisnika preko aplikacije Socskrb zbog čega je smanjen broj zloporaba i manipulacija - kaže ravnatelj Centra za socijalnu skrb Saša Užarević. Od 2190 osoba korisnika prava na zajamčenu minimalnu naknadu, 1309 je radno sposobnih nezaposlenih osoba, dok su preostali, njih 881, radno nesposobni ili djeca. Tijekom prošle godine 720 osoba primilo je doplatak za pomoć i njegu, a 253 osobnu invalidninu. Prvostupanjsko tijelo vještačenja koje radi pri ovom centru lani je izvršilo vještačenje za 382 osobe. Svim korisnicima prava na pomoć za uzdržavanje koji ispunjavaju uvjete za priznavanje prava na zajamčenu minimalnu naknadu Centar je u 2014. godini priznao navedeno pravo, dok je korisnicima koji ga nisu ispunjavali ukinuto pravo na pomoć za uzdržavanje. Uz stalne radnike Centar je lani morao zaposliti i 13 radnika na određeno vrijeme.

- Do privremenog povećanja opsega posla i povećanja broja zaposlenih na određeno došlo je zbog izvanrednih okolnosti izazvanih poplavom na području nadležnosti Centra - pojasnio je Užarević. Centar ima 23 stručna radnika, a trenutačno bez zasnivanja radnog odnosa stručno osposobljava šest osoba (tri pravnika i tri socijalna radnika). Na temelju podrške Ministarstva socijalne politike i mladih, stručni radnici Centra u ovoj godini nastavljaju s pružanjem psihosocijalne podrške stanovnicima poplavljenih područja dva puta tjedno po tri sata u Gunji. Nastavljaju i s podrškom u provođenju Programa za pružanje hitne pomoći od strane SOS-Dječjeg sela Hrvatska – SOS-Dječje selo Ladimirevci u cilju pružanja psihosocijalne podrške djeci i obiteljima poplavljenog područja županjske Posavine.

Centar je uključen u nekoliko projekata. U okviru projekta s HCK Volume Up for Volunteering iz IPA4 programa sudjeluje u davanju podrške pri implementaciji projektnih aktivnosti: radionice osoba s invaliditetom i starijih osoba, aktivnosti za mlade s poremećajima u ponašanju i maloljetne prijestupnike, aktivnosti Moj prijatelj volonter... S Društvom za pomoć osobama s invaliditetom „Golobovi“ Županja u tijeku je provedba projekta „Korak u samostalnost“.M.Lešić Omerović

OSNIVANJE VOLONTERSKOG CENTRA

S udrugom B.aB.e. iz Zagreba u tijeku je provedba projekta „Involvement + Enjoyment > Employment“, također iz IPA4 programa. U sklopu tog projekta predviđeno je osnivanje Volonterskog centra VSŽ-a u Županji.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike