Regija
OGORČENI ZAPOSLENICI ŠUMARIJE GUNJA PROZIVAJU UPRAVU:

Hrvatske šume ne žele nam
isplatiti solidarnu pomoć
utvrđenu Kolektivnim ugovorom
Objavljeno 25. veljače, 2015.

GUNJA - Djelatnici Hrvatskih šuma, Uprave šuma Vinkovci, zaposleni u šumarijama Gunja i Strošinci, čije su kuće bile poplavljene i koji su pretrpjeli velike štete u svibanjskim poplavama, ogorčeni su, kako kažu, kršenjem prava radnika i izostankom socijalne osjetljivosti od strane njihovog poslodavca. Požalili su nam se na to kako predsjednik Uprave te javne tvrtke, koja je među najuspješnijima u Hrvatskoj, ne želi poštovati radnička prava i oglušuje se na odredbe Kolektivnog ugovora. U njemu je, pojašnjavaju, jasno naznačeno da se solidarna pomoć radniku dodjeljuje za uklanjanje posljedica elementarne nepogode i požara na stambenim objektima radnika – prema stvarnom trošku, a najviše do pet prosječnih plaća u Društvu HŠ d.o.o. A njima je, tvrde, u tu svrhu isplaćena samo jedna, što smatraju nedopustivim.

- Poplava mi je pričinila minimalno 300 tisuća kuna štete, a od moje tvrtke dobio sam jednu prosječnu plaću, što ni približno ne zadovoljava ono na što imam pravo sukladno pretrpljenoj kategoriji oštećenja. Naši su poslodavci u vezi s tim zanemarili i radnika i radničko pravo i kolektivni ugovor - ogorčen je zaposlenik gunjanske Šumarije Ivo Matanović. Dodaje da su druga poduzeća, iako prema ugovoru nisu bila dužna isplatiti takvu vrstu pomoći, svojim radnicima davala mnogo više nego što su to učinile Hrvatske šume za svojih 30 poplavljenih radnika, a hvale se ostvarenom dobiti od čak 150 milijuna kuna.

- Supruga i ja u ovoj tvrtki zajedno radimo ukupno više od 60 godina i dobili smo po šest tisuća kuna, što je doista mizerno od takvog poslodavca. Očekujemo od poslodavca da poštuje Kolektivni ugovor i isplati ono što nam pripada, jer to je stvar na koju mi imamo pravo i koju trebamo dobiti. Ali u Hrvatskim šumama gluhi su na sve naše zahtjeve i potrebe - kaže Matanović. Sve svoje tvrdnje, napominje, može potkrijepiti dokumentacijom o dobivenim i o uloženim sredstvima.

- Spreman sam u svakom trenutku priložiti i troškovnik iz kojeg je vidljivo da su iznosi štete daleko veći od onih 70 tisuća kuna koje smo dobili od države za obnovu kuće - kaže Matanović.

Do ogorčenih radnika je, kažu, došla i informacija o tome kako je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić, kada ga je netko na kolegiju upitao za isplatu pomoći poplavljenima, kazao da neće dobiti više ništa i da im je država obnovila kuće.

I predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva Željko Kalauz podupire radnike i poručuje da Uprava treba poštovati isplatu solidarne pomoći poplavljenima sukladno Kolektivnom ugovoru. Smatra da je jedna plaća od Hrvatskih šuma premalo.

- Neka to budu i tri, ili četiri prosječne plaće, ali ostati na jednoj doista nema smisla i nije korektno - ustvrdio je.

- Više smo skupili mi u sindikatu, poplavljenima smo podijelili oko 300 tisuća kuna. Prvi put po 5000 kuna, a potom još po 7000 - napominje Kalauz. Marija Lešić Omerović

HAC isplaćivao po 22.000 kuna

- Ti su ljudi pretrpjeli goleme štete, sve im je uništeno. Nevjerojatno je da jedna ovako jaka tvrtka svojim radnicima uskraćuje pomoć. Hrvatske autoceste, iako u Kolektivnom ugovoru nemaju tu odredbu, svojim su poplavljenim radnicima isplatile po 22 tisuće kuna - kaže predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva Željko Kalauz. Dodaje da je u stalnom kontaktu s članovima Sindikata na poplavama stradalom području koji su revoltirani time što im se uskraćuju njihova zajamčena prava i koje zanima kada će im biti isplaćen ostatak solidarne pomoći koja im pripada.

HŠ: Ne razgovoramo preko novina

Nakon poslanog upita, jučer nam se javila glasnogovornica Hrvatskih šuma Ana Juričić-Musa ispričavši nam se da je u strašnoj gužvi i da jednostavno ne stigne odgovoriti, ali da zapravo nema što ni reći. “Uprava je zauzela stav da sa svojim djelatnicima ne razgovara preko novina, tako je bilo do sada i tako će biti i ubuduće. Uprava je tu i za sve svoje probleme radnici se mogu javiti, ali ne preko novina”, pojasnila je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike