Dome slatki dome
UREDITE DJEČJU KUPAONICU

U ugodno dizajniranoj kupaonici dijete će puno lakše stjecati higijenske navike
Objavljeno 26. veljače, 2015.
Namještaj i oprema dječjih kupaonica trebaju biti čvrsti i oblikovno takvi da sprječavaju ozljede

Prostor dječje kupaonice treba zadovoljiti visoke funkcionalno-kvalitativne kriterije.

Dječja razigranost može ponekad izazvati i fizičke ili materijalne štete pa namještaj i oprema dječjih kupaonica trebaju biti čvrsti i oblikovno takvi da sprječavaju ozljede. Oštri oblici se ne preporučuju u ovakvim prostorima. Vrlo je važno pokazati djetetu kako se otvaraju vrata tuš-kabine kako bi u slučaju nesreće bio omogućen nesmetan izlazak, a pri odabiru kade treba također voditi računa o praktičnom izlasku. Za dječje kupaonice obvezno koristite protuklizne pločice kako bi se spriječila mogućnost pada.

Kupaonica treba biti dizajnirana tako da se njen izgled može mijenjati sazrijevanjem djeteta. Jednom popularni motivi iz dječjeg svijeta će poslije postati dosadni ili neozbiljni pa ih je poželjno izbjegavati. Preporučuje se potpuno jednobojna ili dvobojna baza uz mogući dodatak šarenih pločica s prugicama, točkama ili valovima. Detaljima poput ručnika, zidnih naljepnica ili dekorativnih predmeta moguće je pratiti trenutni svijet dječje mašte.

U prostor dječje kupaonice poželjno je ugraditi podno grijanje, kao i radijator za sušenje ručnika. Pozicija radijatora treba biti u neutralnim kutovima kako bi se spriječile ozljede.

Odabir umivaonika i WC školjke treba također biti podređen sigurnosti djece, a to podrazumijeva ovalne oblike. Dječja kupaonica svakako bi trebala sadržavati kadu umjesto tuš-kabine te tako postati i prostor za igru djece. Veličina kade ovisit će o prostornim mogućnostima, kao i njen oblik. Ipak, birajte jednostavan oblik kade, bez izbočenja, jer je i ovo prostor u kojemu su mališani nestašni. Osim prostora za smještaj ručnika i pribora za osobnu higijenu, osigurajte i prostor za smještaj igračaka za vodu. Izbjegavajte staklene elemente u dječjoj kupaonici.

Imajte na umu da će dijete u ugodno dizajniranoj kupaonici mnogo lakše stjecati higijenske navike, a dobiti i dodatni prostor za uživanje i igru.

Ova kupaonica može povremeno posluži i kao kupaonica za goste pa se jednostavnim dodatcima za čas transformira u ugodnu kupaonicu za odrasle ili za nekoliko godina kupaonicu djevojke ili mladića.I.Galović Ninić, dipl. ing. arh.

Možda ste propustili...

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike