Novosti
SVAĐA NA ODBORU ZA VANJSKU POLITIKU EUROPSKOG PARLAMENTA

Plenković napao predstavnika EK zbog Srbije
Objavljeno 24. veljače, 2015.

U raspravi u Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta o izvješću o napretku Srbije hrvatski zastupnici Europskog parlamenta iz skupine Europske pučke stranke (EPP) podnijeli su niz amandmana na izvješće o napretku Srbije, među njima i onaj u kojem traže da se kao mjerilo za otvaranje pregovora u poglavlju 23 postavi zahtjev Srbiji da promijeni svoj zakon kojim je sebi dala nadležnost za suđenja za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

Predstavnik Europske komisije izjavio je da bi takvo uvjetovanje otvaranja pregovora bio presedan, zbog čega ga je oštro napao hrvatski zastupnik Andrej Plenković.

"Ne bismo trebali dodavati zahtjeve koji nisu predviđeni u europskoj pravnoj stečevini i pregovaračkom okviru", rekao je Simon Mordue, direktor u Općoj upravi Europske komisije za odnose sa susjedima i pregovore o proširenju. "Stajalište Europske komisije jest da bi uvjetovanje u ovom trenutku otvaranja poglavlja 23 bio štetan presedan, jer u tom području nema europske pravne stečevine", rekao je Mordue. Andrej Plenković, koji je predsjedao sjednicom Odbora, oštro mu je odgovorio.

"Od Komisije sam očekivao da napravi nešto više od domaće zadaće. Mislim da se navedeni primjeri ne mogu odnositi na kvaziuniverzalnu jurisdikciju koju je Srbija proširila samo na zemlje bivše Jugoslavije. To je vrlo negativan način objašnjavanja što je to univerzalna jurisdikcija. Zatražit ću od vas da se ubuduće suzdržite od miješanja ne samo dvije različite vrste voća nego od miješanja vrlo različitog voća i povrća", rekao je Plenković. "Namjeravam nastaviti raspravu o ovom vrlo delikatnom pitanju koje se nažalost tiče samo Slovenije i Hrvatske, a ne i drugih zemalja. Da se to tiče drugih zemalja, možda bi danas bile glasnije", zaključio je Plenković. Iako se među kompromisnim amandmanima nije našao zahtjev o uvjetovanju promjene srbijanskog zakona po kojem je osuđen Veljko Marić, ipak je velik dio ostalih amandmana u nekom obliku prihvaćen.(V.T.)

Radoš: Prihvaćeni amandmani o ratnom zločinu i nestalima

Zastupnik HNS-a u Europskom parlamentu Jozo Radoš izrazio je zadovoljstvo prihvaćenim rezolucijama o Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i o Kosovu u Odboru za vanjske poslove. U svim rezolucijama obuhvaćeni su, kao kompromisni ili kao pojedinačni, i amandmani zastupnika Radoša. Radoš ističe amandmane kojima se traži bolja suradnja Srbije u pronalaženju nestalih osoba, stavljanje na raspolaganje informacija koje će omogućiti otkrivanje nestalih osoba te bolji rad srbijanskih sudova u suđenjima za ratne zločine.

Možda ste propustili...