Osijek
ZAJEDNIČKI PROJEKT

Osijek i Novi Sad udružuju svoje snage u
kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture
Objavljeno 25. veljače, 2015.
Riječ je o zajedničkim programima koji će početi u Osijeku, a nastaviti se u Novom Sadu

Dva zemljopisno vrlo bliska grada, povijesno i kulturološki vrlo slična, imaju i jednu istu želju - postati Europskom prijestolnicom kulture. Osijek bi to, nadajmo se, mogao postati vrlo brzo - 2020., a Novi Sad odmah sljedeće godine 2021. Iako Srbija nije članica EU-a, Novi Sad, kao i Beograd (koji im je jedini nacionalni konkurent), te gradovi iz zemalja kandidata ili potencijalnih kandidata za ulazak u EU (Albanija, BiH, Makedonija, Island i Crna Gora), te godine prvi put će moći kandidirati za laskavu titulu.

A kako bi Novi Sad i Osijek međusobno povećali izglede za osvajanje 'naslova' EPK, dva su grada udružila snage pa je tako zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham jučer održao radni sastanak s Andrejem Fajgeljem, predsjednikom novosadskog Kandidacijskog odbora, kojemu je nazočila i Marijana Bošnjak, predsjednica osječkog odbora.

- Riječ je o zajedničkim programima koji će početi u Osijeku, a nastaviti se u Novom Sadu, koji će se na taj način uhodati, a našem gradu osigurati kontinuitet provedbe projekata. Naše gradove, osim stoljetne suradnje, vežu i recentni programi naših znanstvenih i kulturnih ustanova - naglasio je jučer Ham, ne želeći otkriti o kojim se konkretnim programima radi, iz “konkuretnih razloga”. Uz to, projekti se tek uokviruju, a konkretizirat će se tek nakon predselekcije - napomenuo je dogradonačelnik.

Gost iz Novog Sada izrazio je podršku Osijeku u kandidaturi, ali i nadu da će u tom uspjeti, kao i nadu da će NS uspjeti u održivosti projekata koji u Osijeku započnu. Novom će Sadu to omogućiti bolji pristup novcu iz EU fondova, kao i još bolju suradnju s Osijekom.

- Novom Sadu može koristiti naše 'europsko' iskustvo, a mi od njih možemo naučiti kako se dobro organizirati. Njihov je tim za EPK jako dobro uhodan i daleko su stigli s prijavom, iako su im rokovi dalji od naših - naglasio je Ham.

Ako Osijek ne uspije u kandidaturi, maksimalno će svoje planove uključiti u program Novoga Sada i pomoći im, a sve zacrtano provest će u nekom drugom tempu i nekim drugim novcem. N. Vekić

Možda ste propustili...

U POVODU DANA GLAZBE

Zamisli život u ritmu muzike

NOVA PROMETNA PRAVILA U RASKOPANOJ RETFALI

Raskrižje Strossmayerove i Kanižlićeve bez prometa

Najčitanije iz rubrike