Kultura
NOVA IZLOŽBA U ZAGREBAČKOM UMJETNIČKOM PAVILJONU

Remek-djela iz kolekcije Vugrinec
Objavljeno 25. veljače, 2015.

ZAGREB - Uoči otvorenja nove izložbe pod nazivom “Kolekcija Vugrinec: Remek-djela hrvatske moderne”, koja će biti otvorena u četvrtak, 26. veljače, u 19 sati, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu održana je konferencija za novinare. Bit će to prva izložba iz ciklusa Privatne kolekcije u javnoj instituciji u tom zagrebačkom galerijskom prostoru.

Izložbu su predstavili Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Paviljona, idejna autorica ciklusa i kustosica izložbe, Igor Zidić, autor izložbe i likovnog postava te Davor Vugrinec, kolekcionar i vlasnik umjetnina. Izložba će se moći pogledati do 12. travnja 2015. godine.

Novi ciklus izložbi Umjetničkog paviljona u Zagrebu, udružen pod naslovom Privatne kolekcije u javnoj instituciji, počinje predstavljanjem jedne od najatraktivnijih privatnih kolekcija hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća koju je prikupio poznati hrvatski nogometaš Davor Vugrinec. Kolekcija sadrži najreprezentativnija djela hrvatskih umjetnika moderne, počevši od Nikole Mašića - prvog etabliranog domaćeg i dosljedno školovanog slikara - preko najznačajnijih predstavnika tzv. zagrebačke šarene škole: Mate Celestina Medovića, Bele Čikoša Sesije, Ivana Tišova, Ferde Kovačevića te Otona Ivekovića. Nastavlja se biranim djelima münchenskih đaka koji ostvaruju puni izraz hrvatske moderne umjetnosti: Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Oskara Hermana, sve do praške četvorice: Milivoja Uzelca, Marijana Trepšea, Vladimira Varlaja i Vilka Gecana, da spomenemo samo osnovnu razvojnu nit.

Djela iz kolekcije redovito su ključni izlošci na velikim retrospektivnim izložbama Umjetničkog paviljona, Moderne galerije, ili Galerije Klovićevi dvori - najeminentnijih izložbenih prostora Hrvatske. S obzirom na to da je riječ o kolekciji koja u biranom izboru spaja vrhunska djela najvećih domaćih likovnih umjetnika, čineći kolekciju konkurentnom i hrvatskim muzejskim zbirkama – Umjetnički je paviljon u Zagrebu odlučio početi ciklus predstavljanja privatnih kolekcija iz naše zemlje, ali i iz inozemstva upravo kolekcijom Vugrinec. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike