Regija
KOPALI ZA NOGOMETNO IGRALIŠTE I STVORILI KLIZIŠTE

Zemlja klizala do kuće i srušila ogradu
Objavljeno 25. veljače, 2015.

SLAVONSKI BROD/JAKAČINA - Karlo Janković, mještanin Jakačine Male, sela dvadesetak kilometara od Slavonskog Broda, ogorčen je na općinsku i županijsku vlast zbog klizišta na zemljištu iznad svoje kuće gdje je namjeravao graditi šupe za poljoprivredne strojeve.

- Stoljećima na tom mjestu nije bilo klizišta, tu su se ispekli hektolitri rakije, prosipala se voda, bile su staje i svinjci, nikada se zemlja nije pomakla ni milimetar. Sada ovo nazivaju klizište jer su sami to prouzročili, navodi Janković. Unatoč upozorenjima lokalnoj vlasti kroz prošle dvije godine, ništa se nije poduzelo. Riječ je o gradnji nogometnog igrališta za NK Mladost na zemljištu koje ima desetak vlasnika. Zbog ravnanja terena i iskopavanja zemlje aktivirano je klizište koje je došlo do Jankovićevog dvorišta, a put koji su seljani desetljećima koristili za odlazak u polja i šumu sada je uništen.

- Kako je zemljište nagnuto, u listopadu 2012. godine strojevi su počeli kopati zemlju pod mojim gradilištem i odvozili na drugu stranu da bi teren izravnali. Odmah sam primijetio da se zemlja osipa i upozorio na to, no nitko nije reagirao - veli Janković. Žalio se inspekciji Ministrastva graditeljstva koja je izišla na teren i utvrdila da je zemljište ukopano pet metara, no nisu odmah reagirali.

- Da su ga odmah zatvorili, zemlja bi se malo orunila i stala, ali oni su gradilište zatvorili tek nakon dva tjedna i to je bilo kasno. Sada mi je ugrožena kuća, zemljište je srušilo ogradu, dodaje tražeći naknadu štete. Njegova kuća se nalazi uz samo igralište, a u opasnosti je i susjedov štagalj. Ogorčen je i što ga nitko nije pitao za dozvolu, a dozvolio bi gradnju da su stručnjaci pregledali teren i da su postavljeni propisni sigurnosni potpornji.

- Sve je to politika župana i načelnika Općine. Ali mene to ne zanima. Želim samo da saniraju moje zemljište, jer to je moja svetinja - naglašava Janković, kojemu nije preostalo ništa osim da preko odvjetnika traži pravdu.

Župan Danijel Marušić zatečen je Jankovićevim prozivkama i „neopravdanim uplitanjem županije u negativni kontekst”.

- Županijska skupština je usvojila vijećnički amandman za sufinanciranje izgradnje igrališta, no za sve ostalo nije nadležna. A tko izvodi radove, pod kojim uvjetima i na koji način, Županija nije odgovorna - kaže on.

Josip Pavić, načelnik sibinjske Općine potvrđuje da je upoznat sa slučajem premda Općina nije sudjelovala u tome. „Dečki iz kluba su dobili novac da urede igralište i nisu mogli znati da bi iskopavanje zemlje moglo dovesti do klizanja. No godina je bila kišna i dogodilo se da je Jankovićeva ograda „sjela“ pola metra prema upisnom putu. Mladići su spremni na proljeće sanirati štetu i a i do sada su više puta to nudili, no očito se nisu uspjeli dogovoriti“, kaže Pavić.M.Radošević

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike