Regija
OSOBE S INVALIDITETOM - ŽIVJETI KAO SVI DRUGI

Iseljavanje četiriju domova u
Slavoniji među 18 prioritetnih
Objavljeno 25. veljače, 2015.
Traži se smještaj za štićenike domova u Osijeku, Nuštru, Vinkovcima i Ljeskovici

ĐAKOVO – Pravo na život u zajednici temeljno je pravo svakog čovjeka. Ministarstvo socijalne politike i mladih protekle tri godine aktivno provodi projekt deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi, čiji je konačni cilj da osobe s invaliditetom više ne žive u institucijama nego da ih se preko organiziranog stanovanja uključi u život zajednice. Od 1997. godine deinstitucionalizirane su ukupno 843 osobe koje borave u 224 stambene zajednice i taj se proces ubrzava. Prema Operativnom planu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi i drugih pravnih osoba koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi u RH, predviđeno je da još tisuću osoba iz 32 ustanove budu deinstitucionalizirane do kraja 2016. godine.

Kakvo je stanje u Slavoniji? Koliko je domova, korisnika, te niz drugih pojedinosti vezanih uz ovu temu otkrili su nam u Ministarstvu, kao i planove deinstitucionalizacije u ovom dijelu Hrvatske.

- Na području Slavonije djeluju domovi socijalne skrbi za osobe s invaliditetom kojima je osnivač RH. U Osječko-baranjskoj županiji to je Dom za psihički bolesne odrasle osobe Osijek (245 korisnika, od čega 131 korisnik usluge smještaja); u Vukovarsko-srijemskoj županiji djeluju Dom za psihički bolesne odrasle osobe Nuštar (s 262 korisnika na stalnom smještaju) i Centar za rehabilitaciju “Mala Terezija” (150 korisnika, od kojih 66 korisnika usluge stalnog smještaja); u Požeško-slavonskoj županiji je Dom za psihički bolesne odrasle osobe Ljeskovica (300 korisnika usluge smještaja). Ova četiri doma nalaze se među prioritetnih 18 domova s kojima se sukladno Operativnom planu kreće intenzivno u navedeni procese. Među domovima s područja Slavonije moramo izdvojiti Dom za psihički bolesne odrasle osobe Osijek, koji je postigao najznačajnije rezultate u procesu te je u okviru transformacije u prosincu 2014. godine zatvorio podružnicu u Čepinu, a program organiziranog stanovanja pruža za 79 korisnika - pojašnjavaju u Ministarstvu socijalne politike i mladih, te dodaju:

- Deinstitucionalizacija se provodi premještajem korisnika iz institucija i njihovim uključivanjem u izvaninstitucionalne oblike skrbi. Jedan od navedenih oblika je život u manjim stambenim zajednicama, odnosno osiguravanje podrške kroz uslugu organiziranog stanovanja. Usluga organiziranog stanovanja sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi socijalna je usluga kojom se jednoj ili više osoba tijekom 24 sata dnevno uz organiziranu stalnu ili povremenu pomoć stručne ili druge osobe, u stanu ili izvan stana, osiguravaju osnovne životne potrebe te socijalne, radne, kulturne, obrazovne, rekreacijske i druge potrebe. Stambenu zajednicu čine korisnici (od jedne do pet osoba) koji žive zajedno uz pomoć Službe podrške. Službu čine voditelj, zastupnici, viši asistent i asistenti, te prema potrebi medicinska sestra, a svi su obvezni proći potrebnu edukaciju, odnosno dodatno usavršavanje za pružanje ove usluge. Ta je podrška na početku funkcioniranja svake stambene zajednice uvijek 24-satna, ali se kasnije, kada je to moguće, sukladno procjenama o stupnju funkcioniranja svakog pojedinog korisnika, ona smanjuje. Način funkcioniranja stambene zajdnice nastoji biti što sličniji svakodnevnom životu u obitelji. Korisnici sami ili uz potporu odlučuju o svakodnevnom životu, primjerice odabiru jelovnik, kupuju, odlučuju o vremenu i načinu obavljanja kućanskih poslova i slično, te sukladno svojim sposobnostima i afinitetima sudjeluju u održavanju kućanstva.

- Što se tiče prostora u kojima korisnici žive, radi se o unajmljenim stanovima / kućama ili stanovima / kućama dobivenim na korištenje od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Dobru suradnju ima Ministarstvo socijalne politike i mladih s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom te se trenutno program organiziranog stanovanja provodi u 29 stambenih prostora dobivenih od strane navedenog ureda; 22 stana u Osijeku, četiri u Zagrebu i tri u Bjelovaru. U Zagrebu postoji i primjer gdje se program organiziranog stanovanja odvija u stanu jednog od korisnika - kažu u Ministarstvu.

Maja MUŠKIĆ

DOBRODOŠLA JE POMOĆ

lokalne uprave u osiguravanju stambenog prostora

Stručni tim donosi odluku

- Odluku o tome može li korisnik biti uključen u program organiziranog stanovanja procjenjuju stručni timovi pri ustanovama u kojima su korisnici smješteni, uz obvezno uključivanje nadležnih centara za socijalnu skrb i roditelja/skrbnika korisnika, a koji donose i konačnu odluku, odnosno potpisuju suglasnost za njihov premještaj u stambene zajednice. Svi korisnici procjenjuju se individualno kroz proces osobno usmjerenog planiranja, te se za svakog korisnika izrađuje individualni plan kako bi se poštovale sve mogućnosti, sposobnosti i želje svake osobe uključene u proces deinsititucionalizacije, a u svrhu što bolje socijalne uključenosti - pojašnjavaju u Ministarstvu.

Od 1997. godine u RH su deinstitucionalizirane

843

osobe koje borave u

224

stambene zajednice, a predviđeno je da još

1000

osoba iz 32 ustanove bude deinstitucionalizirano do kraja 2016. godine

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike