Regija
GRAD NAŠICE SE IZVANSUDSKI NAGODIO S MARCOM PEJACSEVICHEM

Za veliki dvorac platit će Pejačeviću
720.000 eura, ali će dobiti i mali dvorac
Objavljeno 25. veljače, 2015.
Grad će otkupiti Pejačevićev dvorac po cijeni od 720.000 eura

NAŠICE - Bitka između Grada Našica i nasljednika obitelji Pejačević za vlasništvo nad velikim i malim dvorcem došla je do kraja. Naime, Gradsko vijeće Našica jednoglasno je donijelo odluku o sklapanju izvansudske nagodbe i pristalo na ponudu vlasnika velikog dvorca Marca Pejacsevicha iz Argentine iz prosinca 2014. godine da Grad otkupi dvorac po cijeni od 720.000 eura. Prema prihvaćenoj nagodbi, iznos od 500.000 eura bit će isplaćen nakon što gradonačelnik potpiše nagodbu, dok će preostali iznos biti plaćen u tri jednaka obroka, s time da posljednji najkasnije do travnja 2018. godine.

Nakon obostranog potpisa ove nagodbe, a najkasnije do 30. svibnja 2015., Grad će uknjižiti pravo vlasništva nad velikim dvorcem. Prema nagodbi, osim velikog dvorca, Grad će postati vlasnik i novog dvorca, jer su se suvlasnici Ladislaus Pejacsevich iz Austrije i Wilczek Nikolas Pedro Pejacsevich iz Venezuele odrekli vlasništva i naknade.

Grad se na izvansudski dogovor odlučio jer je shvatio da postoji velika neizvjesnost o ishodima sudskih i upravnih postupaka koje je pokrenuo pred nadležnim tijelima. Naime, pred Općinskim sudom u Našicama Grad je tužio Marca Pejacsevicha radi utvrđivanja prava suvlasništva za izvršena ulaganja dok je posjedovao dvorac. Također, pred Ministarstvom pravosuđa pokrenuo je i ishodio obnovu postupka povrata dvoraca nasljednicima obitelji Pejačević. No, zbog te odluke, pred Upravnim sudom u Osijeku Marco Pejacsevich tužio je Ministarstvo pravosuđa. Obje strane ovom nagodbom obvezale su se povući svoje tužbene zahtjeve. Mora se reći da su izvansudskom nagodbom bili zadovoljni i vladajući i oporbeni članovi Vijeća. Predsjednik Vijeća Josip Miletić ustvrdio je da počinje nova, ljepša priča, dok je potpredsjednik Dalibor Kraljik (SDP) prokomentirao da boljeg rješenja u ovom trenutku nema.

- Dvorci su prevažni da bi ostali u neizvjesnosti. Ovo rješenje plod je višegodišnjeg i intenzivnog rada - rekao je Kraljik. A zadovoljan je bio i drugi potpredsjednik, Hrvoje Šimić (HDSSB) koji je naglasio kako je ovo povijesna prilika da nakon višegodišnjih političkih prepucavanja, pregovora i ponuda s astronomskim iznosima, priča s dvorcima konačno završi.

- Ovom zajedničkom odlukom pokazujemo građanima i nasljednicima obitelji Pejačević da Grad vodi brigu o povijesnoj i kulturnoj baštini - poručio je Šimić. Gradonačelnik Krešimir Žagar samo je kratko rekao kako je ovo prvi korak, s obzirom na to da dvorce treba obnoviti i održavati ih.

Snježana FRIDL
MORALI RADITI REBALANS

U nastavku sjednice donesena je i odluka o dugoročnom zaduživanju Grada u iznosu od 5,5 milijuna kuna. Kredit se podiže za kupnju velikog dvorca, a Grad ga treba otplatiti do kraja 2021. godine. Sukladno odluci o zaduženju, donesen je i rebalans gradskog proračuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike