Novosti
HGSS SPAŠAVAO PET IZLETNIKA

Izlet na planinu umalo se pretvorio u borbu za život
Objavljeno 24. veljače, 2015.

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Rijeka imali su uspješnu akciju spašavanja izgubljenih planinara.

Kako stoji u priopćenju HGSS-a, skupina planinara odlučila se za kraći izlet po snijegu od Platka na Jasenovicu i natrag. Problem je nastao već u početku jer su za turu smatrali da je orijentacijski lagana, a unatoč najavi snijega i niskih temperatura, neki od planinara nisu ponijeli ni kapu ni rukavice. Štoviše, neki su ostavili i cijeli ruksak sa stvarima, hranom i pićem na Platku. Iako je samo jedan planinar bio na tom vrhu, svejedno nisu ponijeli kartu, kompas niti su imali GPS. Nitko u skupini nije imao rasvjetu ili zviždaljku.

Iako je padao snijeg i puhao jak vjetar, a vidljivost nije bila veća od sto metara, planinari su uspjeli doći do vrha, ali su pri povratku odlučili da neće slijediti markiranu stazu. Odlučili su se na Platak vratiti po vlastitom nahođenju.

- Kročiti novim stazama je izazovno, uzbudljivo, ali i opasno - stoji u priopćenju HGSS-a koji je u nedjelju poslijepodne, preko Centra 112, na dežurni telefon HGSS-a stanice Rijeka, primio poziv za pomoć. Više od sat i pol vremena skupina od pet planinara hodala je u nepoznatom smjeru pa su pomoć zatražili od HGSS-a kako bi se orijentirali. Pri razgovoru dežurni djelatnik HGSS-a shvatio je da se planinari nalaze puno sjevernije od planirane rute.

Slijedeći telefonske upute, planinari su pronašli oznake šumskog revira u kojem se nalaze, ali su bili poprilično udaljeni od obilježenih staza. Kako je pala noć, bilo je izvjesno da se planinari neće moći sami vratiti. Ekipa HGSS-a dobila je od Goranskog sportskog centra dvoje motorne sanjke, čime je olakšan pristup izgubljenim planinarima. Nakon višesatne potrage, u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, planinari su pronađeni i vraćeni u bazu na Platku.M.Bugarić

DOBRO SE PRIPREMITE

Ovaj slučaj spašavanja još jednom podsjeća, upozoravaju iz HGSS-a, da je priprema najvažnija. “Planina je lijepa po svakom vremenu, u planine treba odlaziti, ali za svaki odlazak u planinu treba se dobro pripremiti”, kaže Ante Škrobonja iz HGSS-a stanice Rijeka.

Unatoč najavi snijega i niskih temperatura, neki od planinara nisu ponijeli ni kapu ni rukavice

Možda ste propustili...

HRVATSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ I EUROPSKA INVESTICIJSKA BANKA

Zajam za javni sektor i poduzeća

PRVA SKUPINA PRITVORENIH U ATENI IZNOSI OBRANE

Sud odbio izručenje BBB-a Grčkoj