Osijek
RIBIČI I PRIVATNI INVESTITORI IMAJU VELIKE PLANOVE

Uskoro počinje gradnja Čingoša, a
Stara Drava postaje turistička meka
Objavljeno 24. veljače, 2015.
Na Staroj Dravi bit će i bungalova, a ribiči žele i udičarski dom...

Stara Drava kod Bilja ponovno će zaživjeti starim sjajem i postati turistički potencijal, na što se čekalo još od rata.

Općina Bilje dala je potporu, kaže načelnik Željko Cickaj, dvama projektima koji se naslanjaju jedan na drugi pa bi tako oko ustave živnula i lijeva i desna strana. Jedan od ta dva projekta, koji željno očekuju ljubitelji gastronomije, jest gradnja poznatog Čingoša na samoj obali u šumarku na istom mjestu gdje su do prije rata rado dolazili gosti iz svih krajeva na jelo i piće u nadaleko poznati objekt Čingi lingi čardu.

- Ne bih govorio detaljnije o cjelokupnom projektu dok to investitori ne odluče sami objaviti, ali premda sam s njima razgovarao i prema projektu koji sam vidio, Općina mu daje potporu jer smatramo da je svako ulaganje, posebice u turizam, u našu općinu koja je općina Parka prirode Kopački rit, i više nego dobrodošlo, posebice ako se uklapa u etnotradiciju poput Čingoša. Doznao sam da investitor planira gradnju vrlo brzo, već možda u travnju, i objekt se želi napraviti što sličnije izvornom izgledu Čingi-lingi čarde. Također, postoje naznake da bi se u šumi možda gradili i bungalovi u kasnijoj etapi - kaže Cickaj.

To je što se tiče jedne strane uređenja Stare Drave uz ustavu, a za drugu stranu, nekad popularno izletište, kupalište i ribolovnu vodu Općina ima planove koje bi djelomice realizirala s baranjskim ribičima.

- Ribolovna zajednica Baranje prepoznala je značaj Stare Drave, na kojoj je uostalom prije nekoliko godina održano i Svjetsko prvenstvo u ribolovu, pa je plan izmjestiti čamce koji su tenutno na jednom dijelu i taj dio Stare Drave ograditi kako bi ga pretvorili u ribičku oazu. Naime, na tom bi se mjestu ubacili kapitalni primjerci riba i organizirao ribolov po sustavu “ulovi i pusti”, odnosno svojevrsni fotoribolov. Takve su destinacije u svijetu vrlo popularne i ta ideja ide tragom našeg plana razvoja kontinentalnog turizma. Naravno, svi ostali sadržaji bi se zadržali i dopunili pa bismo tako uredili komunalnu infrastrukturu kako bi se cijelo izletište diglo na višu razinu, napravili udičarski dom, uredili sjenice i napravili nove... Ideja je i da se naprave bungalovi za iznajmljivanje, kao i mogućnost potpune usluge izletnicima koji bi mogli doći i iznajmiti kotlić, drva za loženje... - pojašnjava Cickaj.

Darko PEJIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike