Osijek
BORE ZA EGZISTENCIJU

Teška sudbina hrvatskog dragovoljca: Nas četvero, svi bolesni, živimo u vlažnom stančiću sa samo 1760 kuna mjesečno
Objavljeno 24. veljače, 2015.
Sin je operirao tumor na mozgu, a Zvonko je preživio dva moždana udara

Miris čađe i vlage dočekali su nas u kuhinjici dvorišnoga stana na Zrinjevcu 6, gdje bi malo tko pomislio da netko može živjeti.

No, živi ondje već punih 15 godina četveročlana obitelj 57-godišnjeg hrvatskog dragovoljca, Osječanina Zvonka Krahulca. Cjelokupna primanja te četveročlane obitelji iznose samo 1760 kuna, i to na temelju invaliditeta supruge Ružice, koja ne može micati očima, a jedno ju oko služi samo 40 posto.

Nevoljama ove obitelji tu nije kraj jer je 30-godišnji sin operirao tumor na mozgu, a na Zavodu za zapošljavanje vodi se kao “poluzapošljiv”. Osim toga, u nedostatku prostora u vlažnom stančiću 17-godišnja kći godinama spava u roditeljskoj sobi.

- Imao sam vojnu opskrbninu, a kad su je ukinuli, mogao sam od Centra za socijalnu skrb dobivati nešto više od 300 kuna, no rečeno mi je da ćemo tad izgubiti pravo na dječji doplatak. Nisam ju prihvatio, a doplatak ćemo dobivati samo do srpnja jer kći tada puni 18 godina. Nakon što sam preživio dva moždana udara, tražio sam civilnu mirovinu, ali mi je rečeno da sam još u procesu liječenja, a nemam dovoljno godina da odem u starosnu mirovinu. Uz to, trnu mi prsti na ruci, a za put za koji zdravima treba 20 minuta, meni treba sat i pol. Inače, kako živimo, ne znamo ni sami - ispričao je Krahulec, koji dnevno troši više od deset različitih lijekova, od kojih je neke od njih prisiljen platiti. Kako nisu u sustavu socijalne skrbi, Grad im ne pokriva dio režijskih troškova pa kad izdvoje oko 900 kuna za režije, malo toga im ostane za prehranu i higijenske potrepštine. O bilo kakvom i najmanjem luksuzu, bar za kćer, ne usude se ni sanjati.

- Stanar u stanu prije nas ugradio je etažnu peć, ali mi ju ne možemo koristiti jer nemamo novca da provedemo grijanje. Grijemo se na drva koja nabavljamo zahvaljujući dobrim ljudima, a voljeli bismo kad bi bar sin dobio neki drugi stančić uvjetniji za život bolesnika. Od vlage je, naime, dobio astmu i stalno koristi pumpicu, a nakon što je operirao tumor, njegovo je zdravlje ionako ozbiljno narušeno - zaključuje Zvonko pogledavajući strop u nadi da neće kiša koja će opet natopiti već ozbiljno načete zidove...

Marija MIHELIĆ

RUŽICA KRAHULEC

supruga

Skupljam boce za komad mesa

Iako iznimno slabo vidi, 57-godišnja Ružica još pokušava zaraditi koju kunu skupljajući boce. Kad ih proda, kaže, kupi koji komad mesa da imaju za nedjeljni ručak. U Ružicinoj pećnici, ipak, umjesto mirisnih kolača stoji nekoliko pakovanja tijesta...

- Pomaže nam 'Rijeka ljubavi', a i susjedi nam katkad daju štogod pojesti. Inače, dnevno trebamo dva kilograma, ali ako imamo tijesta, onda hvala Bogu manje kruha trebamo, oko kilogram i pol - izračunala je Ružica svoju svakodnevicu.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu