Sport
OSIJEK NEPORAŽEN OD DINAMA

Bod protiv lidera, ali i igra Osijeka vraćaju optimizam u Gradski vrt
Objavljeno 22. veljače, 2015.
Ivo Šušak ponovno nije dopustio “modrima” uzimanje punog plijena u Osijeku

Ivo Šušak nastavio je svoju tradiciju nepobjedivosti u susretima s Dinamom u Gradskom vrtu. Međutim, više od osvojenog boda protiv lidera domaćeg prvenstva Osječane treba ohrabriti način na koji su igrali.

Bila je to hrabra utakmica u kojoj se “bijelo-plavi” nisu dali dovesti u podređen položaj, iako su kvalitetom ipak slabiji od “modrih“. Nadoknadili su to velikom borbenošću, ali i, možda još važnije, disciplinom. Nisu izgubili glavu i orijentaciju kada su bili u rezultatskom zaostatku. Dobro je to sve skupa izgledalo, pa se optimizam s razlogom polako vraća u Gradski vrt.

Pavičić opet koban

Dinamu je u prvom dijelu dovoljna bila jedna jedina smišljenija akcija za odlazak na odmor s rezultatskom prednosti. Bilo je to ravnopravnih 45 minuta, u kojima su gosti do pogotka došli doslovce iz svog prvog udarca na vrata Osijeka. Prije toga mogli su “bijelo-plavi” doći u vodstvo, ali je Dinamo imao dosta sreće u 18. minuti. Prvo je udarac iz desnog kuta izveo Barišić, a Bralić je pucao glavom i kad su loptu već svi vidjeli u mreži, na liniji vrata izniknuo je Matel i izbio loptu, a u nastavku te akcije atraktivno je ”škaricama“ s ruba kaznenog prostora pokušao Vojnović, ali je lopta pala na gornji dio mreže. Dinamo je očekivano imao terensku inicijativu, ali nije pravio poseban pritisak na obranu Osijeka. No bio je dovoljan jedan trenutak male nepažnje i gosti su poveli. U 26. minuti Fernandez je proigrao Pavičića, koji se vrlo dobro snašao, među tri igrača Osijeka sačuvao loptu i mirno završio akciju pogotkom. Tako se taj mladi veznjak još jednom pokazao kobnim za Osječane, jer im je često znao zagorčati život i u dresu Lokomotive. Inače, bio je to prvi pogodak uopće koji su “bijelo-plavi” primili u Gradskom vrtu od Dinama kada je na osječkoj klupi sjedio Ivo Šušak. Ostao je dojam da je Osijek u tom prvom dijelu zaslužio bolji rezultat, jer uopće nije izgledao loše, ali opet se ponovila priča o prelakom primanju pogodaka. Inače, od Dinamova vodstva do odmora vidjeli smo još dvije situacije koje su mirisale na pogodak. Prvo je Pjaca u 30. minuti snažno pucao s 12-13 metara iskosa s lijeve strane, ali je udarac završio preko vrata, a, s druge strane, Perošević je mogao bolje reagirati u 42. minuti, kada je Čuljak izbacio u dobru situaciju, ali si je napadač “bijelo-plavih” dao predug for pa je Eduardo stigao izići sa svojih vrata i otkloniti opasnost.

Mešanović pogodio remi

U nastavku je Dinamo znalački zatomio moguću agresiju Osijeka. Pokušavali su “bijelo-plavi”, ali teško su se uspijevali nametnuti na sredini terena, a Dinamo, s druge strane, zadovoljan minimalnom prednošću, nije išao grlom u jagode i utakmica je ušla u mirne vode. Dugo je izgledalo kao da Osijek neće moći napraviti nikakvu štetu gostima. Bilo je povremenih pokušaja, ali oni su bili lak plijen za vratare. U biti, do same završnice susreta jedinu pravu priliku imali su gosti, u 55. minuti, kada je Pinto projurio po desnoj strani, uputio povratnu loptu pred vrata, a ona je, na sreću Osječana, otišla Henriquezu iza leđa. Trener Osijeka Ivo Šušak pokušao je izmjenama ubrizgati dodatni poticaj u momčad. Osijek je djelovao rastrčano i borbeno, ali nije bio dovoljno opasan u posljednjoj trećini terena. Vrijeme je curilo i činilo se kako će Zagrepčani još jednom odnijeti bodove iz Gradskog vrta a da nisu nikoga impresionirali, ali u samoj završnici susreta pravda je ipak zadovoljena jer Osijek definitivno nije zaslužio izgubiti taj susret. Prije toga je i zaiskrilo na travnjaku, kada je Henriquez u lice udario Matasa. Skočili su igrači obiju momčadi i očekivao se crveni karton za Čileanca u redovima Dinama, ali je sudac Marić donio salomonsko rješenje pokazavši obojici žute kartone. To kao da je dodatno razljutilo Osječane, koji su uložili i posljednji atom snage te je nagrada stigla u 84. minuti, kada je Mešanović na asistenciju Vojnovića iz blizine pogodio mrežu i donio veliko oduševljenje na stadionu među Osijekovim pristašama. Prema viđenom u tih 90 i nešto minuta, konačni je ishod posve realan.

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme: oblačno. Teren: klizak. Gledatelja: 4000. Sudac: Bruno Marić (Daruvar) -5,5. Strijelci: 0:1 Pavičić (26), 1:1 Mešanović (84). Žuti kartoni: Matas (Osijek), Herniquez, Sigali (Dinamo). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: ALJOŠA VOJNOVIĆ (OSIJEK)

OSIJEK                              1  (0)

Mikulić 6, Matas 6,5, Bralić 7, Laštro 7, Barišić 7, Šorša 5,5 (od 46. Mešanović 6,5), Kurtović 6 (od 62. Vukobratović 6), Jamak 6,5, Čuljak 6,5, Vojnović 7, Perošević 6 (od 75. Glavaš -)

DINAMO                           1  (1)

Eduardo 6, Pinto 6,5, Sigali 6, Taravel 6,5, Matel 6, Goncalo 6 (od 36. Vukojević 6), Pavičić 7, Machado 5,5 (od 76. Ćorić -), Pjaca 6,5, Fernandes 6 (od 67. Cekici 6), Heriquez 6

PLUS

Ovo je definitivno drukčiji Osijek, koji više nema straha. Osijek koji ima dobre perspektive. “Bijelo-plavi” izgledaju homogeno, kompaktno, a s Aljošom Vojnovićem dobili su i onaj komadić čarolije koji je nedostajao. Teško je bilo izdvojiti najboljeg pojedinca jer je bilo dosta njih koji su odigrali iznadprosječnu utakmicu. I to je najveći dobitak – momčad.

MINUS

Dinamo je prerano pomislio kako je riješio utakmicu u Osijeku. Do vodstva su došli sretno i spretno i očito su mislili kako im Osijek ne može napraviti ozbiljnije probleme. Prevarili su se…

0:1

Fernandez je proigrao Pavičića, koji se probio između tri igrača Osijeka, izišao sam pred Mikulića i onda rutinski pogodio donji desni kut.

1:1

Jamak je ubacio loptu s lijeve strane na drugu vratnicu, a tamo je Vojnović spustio loptu glavom za Mešanovića, koji ju je iz blizine ugurao u mrežu.

NK OSIJEK PROSLAVIO 68. ROĐENDAN

Na susretu s Dinamom NK Osijek je službeno proslavio svoj 68. rođendan. Klub je nastao 27. veljače 1947. godine, a jučer su tu obljetnicu obilježili i navijači “bijelo-plavih” prigodnom koreografijom. Preko istoka je razvijena ogromna klupska zastava s godinom osnutka te je istaknut transparent “Pratit ću te dok ne crknem“! (D.Kl.)

DVIJE SKUPINE BBB-a

Navijači Dinama nastavljaju svoje unutarnje borbe, pa su tako i u Gradskom vrtu pokazali razjedinjenost - pojavile su se dvije skupine. Jedna znatno brojnija, ona koja je protiv Zdravka Mamića, smjestila se na uobičajenom mjestu za gostujuće navijače, na sjevernoj tribini, a ona manja, s 20-ak ljudi, koja je lojalna Mamiću, bila je na suprotnoj, južnoj tribini. Neuobičajena, ali ne i iznenađujuća, situacija. (D.Kl.)

ROĐENDANSKI DAR

Bod protiv lidera najljepši je dar za 68. rođendan NK Osijek

Najčitanije iz rubrike