Crna kronika
SELO U ŠOKU ZBOG SMRTI MAJKE I SINA

Tragedija u Bijelom Brdu: Tko je djeci podmetnuo tri bombe?
Objavljeno 22. veljače, 2015.
Troje ozlijeđene djece hospitalizirano je u KBC-u Osijek i izvan je životne opasnosti

Vezani članci

STRAVIČNA TRAGEDIJA U BIJELOM BRDU

Devetogodišnjak je okrvavljen ponavljao: Mama je mrtva! Mama je mrtva!

BIJELO BRDO - Iskreno se nadam da idiot koji je odbacio ručne bombe na igralište na kraju Ulice kralja Zvonimira nemirno spava. Nadam se da zna što je učinio i da će svaki dan do kraja života na savjesti imati dva ljudska života, rekao nam je kroza suze rođak poginule Zarife Hadže dodavši da je krajnje vrijeme da se prokleto oružje vrati.

Eksplozija ručne bombe odnijela je u subotu oko 11.30 sati život trudne Zarife Hadže (37) i njezina sedmogodišnjeg sina Samira. Još troje Zarifine djece ozlijeđeno je u eksploziji. Djeca su prevezena u Klinički bolnički centar Osijek, gdje su hospitalizirana i, na sreću, izvan su životne opasnosti.

Zbog djece moram nastaviti živjeti

Pred kućom obitelji Hadža dan nakon strašne tragdije upaljena su dva lampiona. Suprug i otac Faton, unatoč velikom šoku, smogao je snage izići iz kuće i kratko dati izjavu za Glas Slavonije. O detaljima tragedije nije govorio, a potvrdio je kako su ranjena djeca, devetogodišnji Valentino, osmogodišnja Indira i petogodišnji Jasmin dobro. Faton Hadža kaže da će dobiti pomoć oko djece kada iziđu iz bolnice. “Doći će mi majka, a bila je jučer i socijalna radnica, koja je također rekla da će nam pomoći. Ovo je šok, ali mora se nastaviti živjeti, moram se pobrinuti za petero djece”, kratko je kazao Faton, koji je u braku sa suprugom Zarifom dobio šestero djece.

Policija je o tragediji obitelji Hadža obaviještena u subotu u 11.37. Kako smo doznali u Bijelom Brdu u vrijeme policijskog očevida, djeca su pronašla najmanje tri ručne bombe na nogometnom igralištu, koje se nalazi 300-tinjak metara od njihove kuće. Ne znajući o kakvim je opasnim predmetima riječ, djeca su pokazala majci bombu i - dogodila se tragedija. Susjeda Suzana Djetelić, koja živi nekoliko kuća dalje, istrčala ja na ulicu i vidjela okrvavljenog Valentina kako trči iz kuće. Upitala ga je: “Valentino, što je bilo?” na što joj je on u šoku odgovorio ponavljajući: “Mama je mrtva! Mama je mrtva!”

Susjeda je s drugom susjedom otrčala u kuću Hadžinih i zatekla stravičan prizor. Zarifa je ležala na podu, a njezin mrtvi sedmogodišnji sin tik pokraj nje. Iako ozlijeđena od gelera, Indira je iz kuće iznijela sestricu Samiru (2) i tada pala na tlo. Najstariji Zarifin i Fatonov sin Hadžija (12) bio je u vrijeme tragedije kod susjeda Stjepana Kozme.

Pronađene još tri bombe

U nedjelju policija još uvijek nije dopustila prilaz igralištu na kojem su pronađene bombe i gdje su u petak djeca s ocem čuvala ovce. Policija je u subotu, provodeći očevid na igralištu, pronašla još tri ručne bombe i 20 metaka. Stanari Zvonimirove i okolnih ulica u strahu su za svoju djecu jer se na tom igralištu svakodnevno igra i 30-ak djece.

Policija svakodnevno apelira na građane da bez straha od sankcija vrate zabranjeno oružje, a da bombe i druge eksplozivne tvari ne diraju. Po njih će doći pirotehničari u civilu. Svaki put je naglašeno da se zabranjeno oružje ne odbacuje, jer postoji velika opasnost da ga pronađu djeca. Na žalost, to se u subotu dogodilo u Bijelom Brdu. Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske, naveo je da je na području Bijelog Brda prošle godine policija oduzela oružje od dvije osobe, a na dvije lokacije pronašla je odbačeno oružje.

Prema riječima Fatonovog brata Bajrama, krivac za ovu tragediju je osoba koja je bombe odbacila u neposrednoj blizini igrališta. Iako je to možda učinila i mjesecima prije tragedije, ne bi bilo pogrešno nazvati je - ubojicom!

Sandra LACIĆ/Milan BUGARIĆ
POMOĆI ĆE I OPĆINA ERDUT

Pomoć je ponudila i Općina Erdut, pod čijom je nadležnošću i Bijelo Brdo.

- Pozvali smo gospodina Hadžu da dođe danas da se dogovorimo oko pokopa. Pomoći ćemo im koliko god budemo mogli. U ovoj tragediji moramo reagirati prvo kao ljudi, a potom i kao zajednica te učiniti sve što je u našoj moći da im olakšamo koliko god možemo - kaže Jugoslav Vesić, načelnik općine Erdut i dodaje da će zatražiti sastanak s policijom. “Na žalost, nakon rata ostalo je jako puno oružja i eksplozivnih sredstava. Vidjet ćemo s policijom što se može učiniti da se ljude još više educira u vezi s tim problemom i da shvate da neće biti kažnjeni ako pozovu policiju i vrate oružje”, pozvao je načelnik općine. Apelirao je na sve koji još imaju opasna sredstva u svom domu da ih vrate.

O OBITELJI SVE NAJBOLJE

Mještani o obitelji Hadža imaju samo riječi hvale. “On je oličenje poštenja i nevjerojatno je koliko radi boreći se za svoju mnogobrojnu obitelj”, kazao je o Fatonu Stjepan Kozma, koji je preuzeo brigu o najstarijem, 12-godišnjem, sinu Hadžinih. Prihvatio ga je kao vlastitog unuka. Iste riječi mogu se čuti i od ostalih koji poznaju tu skromnu obitelj.

DJECA SE OPORAVLJAJU

Kako je za medije izjavio voditelj Kirurgije Kliničkog bolničkog centra Osijek, dr. Jozo Kristek, liječnici se nadaju najboljem. “Kod djece se radi o ozljedama od esplozije i kirurški su zbrinuta. Nisu u životnoj opasnosti i očekujemo dobar ishod liječenja”, kazao je dr. Kristek.

Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

Najčitanije iz rubrike