Regija
TURIZAM U BARANJI ZAHTIJEVA SURADNJU

U Batinu stiže 40 kruzera, traži se
15 OPG-ova za pripremu objeda
Objavljeno 23. veljače, 2015.
Ukazano je na Mađare kao agroturistički primjer

BELI MANASTIR - O započetim i planiranim projektima za 2015. godinu govorilo se na sastanku koji je, na inicijativu Belja, organizirala Turistička zajednica Baranje i na njega pozvala čelnike baranjskih općina i turističke djelatnike. Kako je istaknuto, Baranja zauzima sve značajnije mjesto u kontinentalnom turizmu, ali je ipak potrebno još mnogo učiniti kako bi stizalo još više turista i u Baranji se zadržavalo.

- Bez izgrađene infrastrukture ne može se očekivati dolazak turista u Baranju, osobito ako im treba dati čizme da prijeđu s jedne strane ulice na drugu. Zato je potrebno žurno napraviti analizu koliko su do sada pojedine baranjske općine iskoristile sredstava iz različitih izvora za poboljšanje stanja komunalne, društvene, poduzetničke i opće infrastrukture. Još uvijek imamo priliku nadoknaditi propušteno jer su nam na raspolaganju sredstva iz EU fondova - istaknuo je načelnik općine Kneževi Vinogradi, Deneš Šoja, naglasivši kako je 2014. godine povećan broj dolazaka u Baranju, ali je u istom razdoblju smanjen broj noćenja. Zaključio je kako Baranja bez zajedničkog djelovanja svih djelatnika u turističkom sektoru neće daleko dospjeti, istaknuvši da “egoizam pojedinaca” ne može biti razlog trpljenja baranjskog turizma. Stoga je predložio sastanak predstavnika TZ Baranje, TZ Bilje i TZ Draž.

Načelnik općine Popovac, Zoran Kontak, zaključio je kako su proračuni općina sve tanji, pa je manje sredstava za turizam i infrastrukturu, a načelnik općine Jagodnjak, Anđelko Balaban, napomenuo je da bi se općine za povezivanje svojih razvojnih planova trebale pozabaviti Mjerom 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela u ruralnim područjima kroz LAG Baranja.

Stanko Škrobo, predstavnik agencije Gulliver Travel iz Dubrovnika, govoreći o ugovorenom dolasku 40-ak kruzera u luku Batina, naglasio je kako putnici nakon povratka na brod ispunjavaju anketu o svojim doživljajima tijekom boravka izvan kruzera.

- Ako se u anketi izraze loše o nekoj destinaciji, to je loša reklama, kako za putničku agenciju tako i za cijelu destinaciju - upozorio je, naglasivši da njegova agencija trenutno traži 15 baranjskih OPG-ova koji će se uključiti u program pružanja usluga pripreme ručkova za goste s kruzera.

I gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, pozvao je na zajedništvo, istaknuvši kako treba pogledati što su od agroturizma napravili u Mađarskoj, osobito u Villannyu i Baji. Nazočnima su se obratile Marija Tapšanji, viša stručna suradnica Odsjeka za turizam HGK Županijske komore Osijek, te Jasminka Krkić-Poznić, vlasnica osječkog obiteljskog smještaja Maksimilijan.

Za ovu je godinu najavljeno pristajanje 40-ak kruzera u batinsku luku. Led probija River aria, koja će u Batinu stići 18. ožujka u 8 sati. Za travanj je najavljeno šest pristajanja, jednom River princess i Avalon luminary te četiri puta River aria. Najviše dolazaka, šest, najavljeno je za srpanj, a u rujnu će ih biti pet. Posljednji dolasci predviđeni su za studeni.

Ivica GETTO

Ljiljana Vajda-Mlinaček

izvršna direktorica Marketinga u Belju

Kalendar događaja za dvije godine

Ljiljana Vajda-Mlinaček, izvršna direktorica Marketinga u Belju, izrazila je želju da se za područje Baranje napravi kalendar događaja za dvije godine. “Ovako imamo situaciju da gubimo energiju na pojedinačne pokušaje. Kada bismo imali kalendar događaja unaprijed za dvije godine i kada bismo točno znali koja se manifestacija kada događa, turističkim bi djelatnicima bilo puno lakše napraviti zajedničku promociju. Baranja se treba fokusirati na jednu ili dvije velike zajedničke manifestacije oko kojih bi se napravila priča”, rekla je, naglasivši kako Belje predlaže da jedna od takvih priča u 2015. godini bude Baranjska berba grožđa, u koju bi se uključili svi turistički djelatnici u Baranji. I ona je naglasila potrebu za suradnjom svih turističkih djelatnika, kako baranjskih tako i mađarskih.

Putnici ispunjavaju anketu o dojmovima tijekom boravka izvan kruzera

Prvi kruzer stiže 18. ožujka, a posljednji su planirani za studeni

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike