Ekonomija
OLT JEDINA OSJEČKA TVRTKA KOJA JE BILA NA FORUMU U MOSKVI

Kos: Naš je strateški plan orijentirati se prema izvozu
Objavljeno 23. veljače, 2015.
Otvoreni smo i za proširenje metalnog asortimana za rusko tržište, kaže Kos

Još će se određeno vrijeme vagati je li organizirani odlazak hrvatskih gospodarstvenika u Moskvu na Rusko-hrvatski gospodarski forum bio dobar politički potez, no izvjesno je da su nakon povratka svi oni koji su o njegu govorili izišli samo s riječima pohvale.

Među brojnim poduzetnicima, njih stotinjak iz Hrvatske, na Forumu je sudjelovalo i 12 tvrtki iz Slavonije i Baranje, a samo jedna je bila iz Osijeka - OLT.

Najveći hrvatski proizvođač poljodjelske mehanizacije već ranije je bio iznimno vezan uz to tržište.

- Stoga smo i ovaj odlazak u Moskvu doživjeli dvojako, s jedne strane kako bismo s nekadašnjim partnerima pokušali ponovo uspostaviti kontakte u cilju ponovnog plasmana naše robe na rusko tržište, a s druge strane da vidimo postoji je li možda partner koji bi bio voljan sudjelovati u proširenju našeg proizvodnog asortimana - kaže Ivan Kos, predsjednik Uprave OLT-a.

Kos nije sam krenuo put Moskve, savjetnički tim predvodio je i Darko Marković, komercijalni direktor. Dakle postojala je ozbiljna namjera. No, hoće li biti rezultata?

- Ništa, naravno, ne može biti preko noći - realno će Kos, ali kaže bilo je konstruktivno.

Iako se uz ovu osječku tvrtku uglavnom veže program proizvodnje vučene poljoprivredne mehanizacije, Kos ne skriva kao su otvoreni i za proširenje metalnog asortimana - pa tako primjerice podsjeća na uspješan program proizvodnje vodotornjeva. Ili pak nekih sličnih proizvoda ako se pronađe partner za rusko tržište.

Kos naglašava kako je posjet Moskvi bio prilika i da sa svojim domaćim partnerima poput TŽV Gredelj i Hittnerom (s kojim su i inače u Klasteru poljomehanizacije) ovaj posjet iskoriste kako bi razgovarali o budućoj suradnji.

Podsjetili smo Kosa kako je ne tako davno OLT imao i velikih apetita na afričkom tržištu - spominjao se aranžman i s Nigerijom.

Kos kaže da je još uvijek taj ugovor aktivan, nije ništa propalo, ali jest na čekanju. Dijelom i zbog političke nestabilnost u toj državi.

- U svakom slučaju naš je strateški plan orijentirati se prema izvoznim tržištima - naglasio je Kos. No, naravno da se priželjkuje i oporavak domaćeg tržišta, posebice povratak optimizma među OPG-ove.

Dario KUŠTRO
Ponovno uspostavljena proizvodnja sijaćica

Inače, valja navesti da je u OLT-u ponovno uspostavljena proizvodnja. U tijeku je proizvodnja sijaćica koje i jesu bile najjači proizvod ovog nekadašnjeg metaloprerađivačkog diva.

IVAN KOS

predsjednik Uprave OLT-a

Odlazak u Moskvu doživjeli smo dvojako. S jedne strane kako bismo s nekadašnjim partnerima pokušali ponovo uspostaviti kontakte u cilju ponovnog plasmana naše robe na rusko tržište, a s druge strane da vidimo postoji li možda partner koji bi bio voljan sudjelovati u proširenju našeg proizvodnog asortimana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike