Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: TEUCRIUM CHAMAEDRYS L.

Dupčac: Cvijet za jačanje organizma
Objavljeno 23. veljače, 2015.
Uzima se za jačanje organizma kod svih zaraznih bolesti te kod opće slabosti nakon preležane bolesti

Trajni gusti polugrm visine 30 cm s razgranatom stabljikom koja je djelomice prilegla, na kojoj su ovalni, dlakavi, na rubu dosta nazubljeni listovi.

Cvjetovi su crveni, rijeđe bijeli, smješteni u prividnim pršljenima, zbijeni, te okrenuti na jednu stranu. Cvjeta od lipnja do kolovoza. Ima osobiti miris i aromatičan, gorak i opor okus koji skuplja usta. Raste na sunčanim, suhim i vapnenačkim podlogama, brdskim livadama i kamenitim obroncima. Beremo nadzemni dio biljke u cvatu, te sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu.

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje, gorke tvari, treslovina, saponini, polifenoli, holin, marubin, diosmin, fruktoza, glukoza, galaktoza, parafin, itd.

Zapadna pučka medicina dubčac rabi kao antiepileptik, antigiht, antireumatik, laksativ, i za liječenje astmatičnog kašlja, bolesti probavnog sustava, bolesti želuca, bolesti jetre, boležljivih osoba, bolesti mjehura, epilepsije, fibroma, glavobolje, groznice, gihta, karcinoma, raznih rana, reume, slabog apetita, slabog rada mjehura, upalnih stanja, znojenja, zubnog mesa, žučnih tegoba. Rado se uzima zajedno s vinom za liječenje želučanih i probavnih tegoba.

Branje ove lijepe biljke oduvijek mi je činilo neko posebno zadovoljstvo koje nisam nikako mogao odgonetnuti sve dok nisam počeo uzimati terapiju od tjedan dana za liječenje mojih crijevnih tegoba. Kao dobar prirodni lijek koji izaziva uzbuđenje, to jest draži organizam (ekscitans), rado se uzima za jačanje organizma (kod svih zaraznih - infektivnih bolesti, te kod opće slabosti nakon preležane bolesti.

Od dupčaca se pripremaju razni napici od kojih je najpoznatije vino od dupčaca za liječenje slabih osoba i to naročito nakon preležane bolesti, kao i za jačanje organizma. Dupčac je kao aromatična biljka poznat i kao aperitiv (digestivna pića) i začin raznim jelima od povrća, a naročito za jela od krumpira.

Ivan LESINGER

LJEKOVITO DJELOVANJE

 

Koristi se za liječenje slezene i gušterače,

želuca i crijeva,

za liječenje kašlja (dobar je ekspektorant za izbacivanje gustog sekreta, bronhitisa, pomiješan sa vinom i medom djeluje jače, ujedno djeluje antiseptično,

za liječenje groznice kod malarije, zaraznih bolesti, infekcija, gripe,

za liječenje gihta i reume,

za liječenje epilepsije,

za liječenje jetre i žuči (kod insuficijencije jetre, pojačava izlučivanje žuči),

za liječenje bolesti kože,

za liječenje ženskih bolesti,

za liječenje vodene bolesti (kao dobar diuretik rabi se kod svih tegoba sa zadržavanjem vode),

za liječenje nesanice, za jače znojenje, izvrsno pomaže kod otečenih limfnih žlijezda i to u obliku obloga kao i čaja.

Čaj

1 jušna žlica bilja, 2 dl vode,

Vućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo. Pijemo 2-4 šalice na dan prema potrebi.

Tinktura

200 grama, 1 litra 70 % alkohola

Močimo 30 dana bilje u alkoholu i procijedimo. Uzima se od 20-25 kapi tri puta na dan prije jela s malo vode ili čaja.

Vino

Uzmemo tamnu bocu od 2 litre u koju ubacimo 200 grama svježih usitnjenih listova i cvjetova te prelijemo s litrom dobrog crnog vina i držimo 21 dan i procijedimo.

Prašak

Uzimamo 3 puta na dan koliko stane na vrh noža s jelom ili s malo vode ili čaja.

Homeopatija

Homeopatski lijek Teucrium rabi se u homeopatiji za liječenje gihta i reumatizma, limfnih žlijezda, groznice i infekcije mokraćnih organa.

Kontraindikacije

Oboljeli s težim tegobama sa žuči i jetrima ne bi smjeli uzimati dupčac koji je u većim količinama hepatotoksičan.

PRIPREMANJE LIJEKA, PRIMJENA I DJELOVANJE

 

Liječi, jača i potiče na rad probavne organe, a pomaže protiv žučnih tegoba, bijelog pranja, rana, hemoroida i kašlja. Biljka djeluje antiseptički, pa ubija bakterije u želucu i crijevima. Koristi i u slučaju grozničavih stanja, osobito crijevnih, pa i gripe. Čaj se priprema od 1 velike žlice biljke, koja se moči 1 sat u 2 dl vode, zatim se prokuha, 2-3 min., i procijedi. Pije se 4 put dnevno po šalica, prije jela.

Za liječenje gušterače (pancreas) i protiv šećerne bolesti kuha se 1 velika žlica biljke 5 min. u 250 g vode, zatim se to ostavi poklopljeno 5 min., pa se procijedi. Pije se u ujutro, natašte, i navečer prije spavanja. Za tinkturu se uzme 20 g biljke i moči u 100 g alkohola 8 dana, a zatim se procijedi. Upotrebljava se 30 do 50 kapi u malo vode prije svakog obroka. Vino od dupčaca priprema se tako da se 200 g biljke moči 8 dana u litri crnog vina.

Ono liječi od opće slabosti i malokrvnosti, a može poslužiti i za ispiranje rana. Kao tonik može se upotrijebiti i u obliku praška od suhe biljke: uzima se 5 do 10 g dnevno, prije jela. Nekada se dupčac upotrebljavao i za liječenje slezene, protiv gihta i vodene bolesti.

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike