Zdravlje
PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA

Život s dijabetesom
Objavljeno 23. veljače, 2015.

Život s dijabetesom prvi je stručno utemeljeni regionalni dokumentarni film o jednoj od najraširenijih bolesti današnjice, čija je premijera okupila brojne uzvanike iz svih zemalja regije. Nastao u produkciji britanske medijske kuće Limeclip, Život s dijabetesom prikazuje se na nezavisnom televizijskom programu The Medical Channel. S ciljem educiranja javnosti o različitim bolestima i stanjima te želeći potaknuti gledatelje na odgovornije ponašanje prema vlastitom zdravlju, The Medical Channel filmom o dijabetesu najavio je čitavu seriju dokumentaraca vrhunske produkcije, nastalih u suradnji s vodećim zdravstvenim stručnjacima u regiji.

U filmu Život s dijabetesom prikazana su iskustva oboljelih, uz osvrte istaknutih dijabetologa doc. dr. sc. Darija Rahelića, dr. Jelke Zaletel, prim. dr. mr. sc. Miodraga Đorđevića, prof. dr. Lee Smirčić Duvnjak i prim. dr. Midhata Mujića, koji su šećernu bolest predstavili kao gorući javno-zdravstveni i socio-ekonomski problem. Film prati životne priče nekolicine pacijenata, među kojima je i djevojčica čija se obitelj s njezinom dijagnozom susrela kada je imala samo deset mjeseci. Direktor Limeclipa Thomas Parker nada se kako će produkcija kvalitetnih televizijskih sadržaja skrenuti pozornost javnosti i biti dodatna motivacija građanima da aktivno i pozitivno pridonose svojemu zdravlju čak i kada je ono narušeno. “U Europi trenutačno postoji značajna potreba za pouzdanim, nepristranim i na dokazima utemeljenim medicinskim i zdravstvenim sadržajima kojima javnost lako može pristupiti. Želimo povećati temeljno znanje javnosti kako bi građani donosili informirane odluke o svojemu zdravlju ili zdravlju svojih bližnjih”, naglasio je Parker.

Program The Medical Channela usmjeren je na edukaciju građana o svim činjenicama koje vode prema boljem zdravlju i kvalitetnijem životu, kao i na informiranje o raznim bolestima, od prevencije preko dijagnostike do unaprjeđenja kvalitete življenja s bolestima, a sve to kroz stručno medicinsko znanje. Najavljena serija dokumentarnih filmova o najučestalijim bolestima i stanjima današnjice ima za cilj obogatiti televizijski program regionalno prilagođenim sadržajima koji gledateljima pružaju korisne informacije, uz priznate zdravstvene stručnjake i stvarna iskustva pacijenata kao protagonista priče.

Svi emitirani sadržaji stručno su verificirani i u skladu s najstrožim pravilima o produkciji nezavisnih zdravstvenih sadržaja (compliance) kakve primjenjuje Velika Britanija. The Medical Channel trenutačno se emitira na 668. kanalu kabelske televizije MaxTV, te je ovoga tjedna započelo i emitiranje na slovenskom kanalu T-2.(J.Kn.)

Britanska medijska kuća Limeclip u svoj je dokumentarni film uključila ekspertize vodećih dijabetologa te iskustva pacijenata iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije

Najčitanije iz rubrike