Novosti
PROSVJED “STOP TERORU ŠATORAŠA” U ORGANIZACIJI OCCUPY CROATIA

Policija spriječila prosvjednike da se probiju do Savske 66, uhićene 4 osobe
Objavljeno 21. veljače, 2015.

Ukupno četiri osobe uhićene su i privedene tijekom prosvjednog marša nazvanog “Stop teroru šatoraša” u organizaciji Occupy Croatia, koji je danas (subota) više od dva sata trajao u užem i širem središtu Zagreba, a policijski kordon spriječio je “bliske susrete” dvjestotinjak prosvjednika i nekoliko stotina ratnih veterana i branitelja iz Savske 66 protiv kojih je ovaj mirni prosvjed bio usmjeren.
U zakazanom terminu, u 14 sati, na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupio se priličan broj građana i predstavnika medija, no u nastaloj gužvi bilo je teško razaznati tko pripada prosvjednicima, a tko njihovim protivnicima ili samo znatiželjnicima. Okupljenima se obratilo nekoliko osoba u ime organizatora, a njihove su riječi naizmjence dočekivane pljeskom i zvižducima, odnosno uzvicima odobravanja i negodovanja. Najglasnija među govornicima bila je Marijana Mirt.  


 “J..ala vas krvna zrnca i podijeljenost! Svi smo gladni! Ponekad moram uzeti šećer iz kafića i pojesti ga, samo da se ne onesvijestim od gladi… Zar ne vidite da s vama politički manipuliraju oni koji su opljačkali ovu državu?!”, upitala je javno, na što je više građana, među kojima je navodno bilo i nekoliko branitelja iz Savske, reagiralo psovkama i uvredama te dobacivanjima “Četnici!”, “Udbaši!” i slično. Prosvjednicima je potporu došao dati i saborski zastupnik Branko Vukšić.
Nakon toga formirana je kolona s, po službenim procjenama, dvjestotinjak prosvjednika, a u njoj se našla šarolika skupina građana, od srednjoškolaca preko razvojačenih branitelja do umirovljenika. Na čelo kolone stalo je nekoliko osoba s transparentima i natpisima uperenima protiv ratnih veteran i branitelja iz Savske 66, koji u tamošnjem šatoru prosvjeduju već četiri mjeseca, te protiv HDZ-a, za koji mnogi tvrde da stoji iza “šatoraša”.


Prosvjednici su se, u pratnji tek nekolicine policajaca, i uz uzvike “Svi smo mi Marko Grahovac”  uputili s Trga prema Savskoj 66, krećući se isključivo nogostupom duž Ilice pa Frankopanskom i na kraju Savskom ulicom. U međuvremenu, ratni veterani i branitelji iz šatora došli su mahom u vojnim odorama do zgrade “Zagrepčanka” i čekali dolazak prosvjedne kolone, uz pjevanje domoljubnih pjesama poput “Zovi, samo zovi” i skandiranje “Hrvatska, Hrvatska”. No, između dvije skupine ispriječila se interventna policija koja je nekoliko stotina metara niže, na raskrižju Savske ulice i Ulice grada Vukovara, napravila kordon i zaustavila “antišatoraše”. To je izazvalo njihovo veliko nezadovoljstvo i uzvike “Hoćemo se slobodno kretati!”, “Mito i korupcija - hrvatska policija!”, “Ovo je represija!”. Jedan prosvjednik je uspio probity kordon pa je uhićen i priveden. Potom su prosvjednici pokušali pronaći okolni put do Savske 66 pa je promet privremeno zaustavljen i u okolnim ulicama. U jednom trenutku među prosvjednike su uletjela trojica mladića, vjerojatno provokatora, koji su, navodno s uzdignutim desnicama uzvikivali “Hrvatska do Zemuna!” i “Smrdljivi Jugoslaveni!” pa su i oni uhićeni i privedeni. U jednom trenutku jedan prolaznik je čak bacio kamen na prosvjednike pa je policija intervenirala, a navodno su mežu njih željeli uletjeti i pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys. Na kraju su se razočarani “antišatoraši” okrenuli i, uz pratnju policije i usput se lagano razilazeći, vratili na Trg, gdje je prosvjed završen. “Nisam pripadnica niti jedne udruge ili neke opcije, već obična razočarana građanka Zagreba koja ne može vjerovati da se određenim pojedincima dopušta da ilegalno razvijaju šatore na ulicama. S druge strane, sramota je da nama policija ne dopušta da mirno hodamo ulicom, već su nam napravili blokadu. Ovo nije kraj, planiramo organizirati prosvjede dok se šator iz Savske 66 ne makne”, naglasila je Vjera Belković. 

Iz Zagreba / Tomislav LEVAK

HEROIĆ: “ŠATORAŠI” PLAŠE LJUDE SVOJIM MILITANTNIM MIMOHODIMA


Na Trgu se, uoči hodnje prema Savskoj 66, okupljenima i novinarima javno obratio i Dražen Heroić, predsjednik Udruge slobodarskih aktivista.  “Zamoljen sam od strane organizatora iz Occupy Croatia da nešto kažem jer se u ovom okruženju osjećaju ugroženima. I ja sam branitelj koji je više od tri godine bio u aktivnom sastavu Hrvatske vojske, a ovdje među nama ima još nekoliko desetaka branitelja. Dakle, ovo nije prosvjed protiv branitelja, nego protiv manje grupacije iz šatora pokušava upravljati državom. Zadovoljan sam brojem okupljenih ljudi s obzirom na medijsku blokadu i da ‘šatoraši’ plaše ljude svojim prešetavanjem u vojnim odorama i svojim militantnim mimohodima. U vremenima velike ekonomske krize često dolazi do takvih ekstremnih desničarskih i nacionalističkih ispada. Molim vas da podignemo glas protiv toga”, pozvao je. Na novinarski upit jesu li prijavili prosvjed policiji, Heroić je odgovorio: “Ne, jer je i ministar unutarnjih poslova Ostojić rekao da se miran prosvjed ne mora prijavljivati”.  

GLOGOŠKI: HVALA POLICIJI ŠTO JE ZAŠTITILA JAVNI RED I MIR


Još od ranog prijepodneva danas (subota) su se u i ispred šatora u Savskoj 66 okupili brojni branitelji i njihovi istomišljenici. Čekajući na dolazak prosvjednika s Trga razvili su hrvatske zastave i istaknuli druga nacionalna obilježja te pjevali domoljubne pjesme. Posjetio ih je niz osoba poznatijih javnosti, a u šatoru smo zatekli i umirovljenog generala Ljubu Ćesića Rojsa, čiji su dolazak branitelji pozdravili s oduševljenjem. Za komentar današnjeg prosvjeda upitali smo jednog od vođa branitelja iz Savske 66, Đuru Glogoškog, predsjednika Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida. “Prije svega želim upitati: u kojoj je demokratskoj zemlji itko ikada prosvjedovao protiv ratnih veterana i, k tome, invalida?!   Nitko u nijednoj, osim u Hrvatskoj! Što se tiče postupanja policije, ne možemo previše komentirati, osim das u oni koji trebaju čuvati javni red i mir. Zahvaljujem im što su to i napravili. Das u oni prošli do nas, ne znam što bi se dogodilo. Mi bismo jednako pjevali das u oni i došli. Kao što sam već rekao – hrvatski branitelj nikada prvi ne napada”, rekao je Glogoški za Glas.

Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata