Novosti
TEKSTIL LIO NA IZVANREDNOJ SKUPŠTINI SMIJENIO JE DIREKTORA KOZINU

Počeo je “neprijateljski upad” u LIO ili je ovo prilika za novi početak
Objavljeno 21. veljače, 2015.

Je li se još jedna osječka tekstilna tvrtka našla pred slomom? Naime jučer je održana izvanredna skupština trgovačkog društva Tekstil Lio na kojoj je donesena odluka o opozivu dosadašnjeg direktora Zlatka Kozine. Bila je to uobičajeno mučna Skupština u kojoj dvije suprotstavljene strane prosipaju žuč jedni na druge. No problem je što je tijekom siječnja u Liju obustavljena proizvodnja, sredinom veljače banke su blokirale račun tvrtke, sve je izvjesnije nepovjerenje poslovnih partnera i dobavljača. “To će značiti da će tvrtka koju smo iz pepela stvarali posljednjih 13 godina, pri tome zavrijedili Zlatnu kunu, otići u stečaj i neslavno završiti”, upozoravao je Kozina.

Naime ovo društvo ograničene odgovornosti ima 22 udjeličara, odnosno vlasnika. Odnosi unutar društvu regulirani su društvenim ugovorom i on je kamen spoticanja. Zastario je, ne odgovara današnjem trenutku, pa tako primjerice ne regulira niti imenovanje direktora. U međuvremenu dio udjeličara je došao do većine glasova i oni su u prosincu održali izvanrednu Skupštinu i tada smjenili Kozinu. Osporavaju mu neisplatu bruto plaća u zadnja tri mjeseca, ugovore sklopljene na štetu trgovačkog društva, niz netransparentnih ugovora... No zbog proceduralne pogreške (dijelom zbog manjkavog društvenog ugovora) Trgovački sud u Osijeku usvojio je žalbu Kozine i uveo privremenu mjeru zabrane upisa novog direktora. Tu je mjeru Kozina najavio i sada. “Cijelu prošlu godinu isplaćivali smo plaće, financijska projekcija pokazuju da je poslovanje za prošlu godinu pozitivno, u konačnici LIO Tekstil ima veća potraživanja od dugovanja”, rekao je Kozina koji u svemu ovome vidi “neprijateljski upad” u tvrtku. Naime zbog moguće pat pozicije 29 zaposlenih neće nastaviti s proizvodnjom, a lako je moguće da će dospjele obveze (PDV, energenti, kreditna zaduženja...) na ovaj način do krajnjih granica iscrpiti još jednu osječku tvrtku. D.Kuštro

ROGALO NOVI DIREKTOR

Odlukom većine udjeličara jučer je odmah imenovan i novi direktor - riječ je Tomislavu Rogalu, ekonomisti, koji će na ovu poziciju doći iz Borova. Najavljen je i tehnološki zaokret u proizvodnji, naime jastuci, plahte i jorgani bit će sezonska proizvodnja, a LIO će se okrenuti proizvodnji tehničkih artikala.

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga