Ekonomija
NAKON TRI GODINE OD OTVARANJA STEČAJA

Dalmacijavino našlo kupca – Viro uplatio milijun kuna jamčevine
Objavljeno 21. veljače, 2015.
Početna cijena posrnule dalmatinske tvrtke je 70,5 milijuna kuna, a dražba će biti u ponedjeljak, 23. veljače

Tvrtku Dalmacijavino, koja je od proljeća 2012. u stečaju, ali proizvodnja se cijelo to vrijeme odvija, kupuje Viro grupa.

Ona je u čak 11. krugu prodaje tog posrnulog dalmatinskog proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića jedina uplatila jamčevinu od milijun kuna, a za čiju je uplatu rok istekao u četvrtak, u ponoć.

Potvrdio je to jučer stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović, Osječanin “na privremenom radu u Splitu” koji cijelo vrijeme stečaja, gotovo tri godine, vodi njegovu proizvodnju koja je, nakon dvije godine zaustavljanja proizvodnih linija, ponovno pokrenuta s otvaranjem stečaja. U 11. krugu prodaje početna cijena Dalmacijavina je 70,5 milijuna kuna, a dražba će biti održana u ponedjeljak, 23. veljače, u 9 sati, na Trgovačkom sudu u Splitu.

Usporedbe radi, u prvom krugu prodaje, početna cijena Dalmacijavina bila je oko 283,000.000 kuna.

– Dokaz je to da prodaje imovine u stečaju idu jako teško, poglavito proizvodnih tvrtki - komentira Mitrović protok čak 11 dražbi do pojavljivanja kupca ozbiljnih namjera. Virovitički Viro još je na početku stečaja pritekao u pomoć posrnulom splitskom proizvođaču, Viro je tada za Dalmacijavino osigurao sirovinu, poslavši cisternu s 29.000 litara alkohola na koji je platila i trošarinu... Viro je, rekao je tada Mitrović, dugogodišnji poslovni partner, a, k tome i proizvođač etilnog alkohola.

Dalmacijavino u stečaju je u proljeće 2012. završila zbog blokade duže od 60 dana, a koja je iznosila više od 200 milijuna kuna.

– Najveći vjerovnik je država, i to razlučni s potraživanjima od 960 milijuna kuna, a na ime neplaćenih trošarina, PDV-a i dr. Radnici potražuju približno 75 milijuna kuna, dok banaka među vjerovnicima nema - kaže Mitrović.

Od nastavka proizvodnje u Dalmacijavinu od nekadašnjih 450 na posao je vraćeno 250 radnika, plus sezonski radnici u vinogradima.

– Ponovnim pokretanjem proizvodnje vratili smo proizvode Dalmacijavina na tržište – sva alkoholna i bezalkoholna pića, vina, posebice brend Pipi. U međuvremenu usvojili smo neke nove proizvode, između ostaloga i u suradnji s NK Hajduk alkoholno piće Hajdučica i hajdučku Pipi limunadu. Rezultat ove suradnje jest da na svaku prodanu bocu tog pića dio ide Hajduku - kaže Mitrović.

Inače, Dalmacijavino osim za hrvatsko tržište radi i za tržišta Njemačke, BiH i Slovenije. Prodaja imovine Dalmacijavina, što djeluje na tri loakcije – na Hvaru, u Splitu i Drnišu, ide u paketu. Na Hvaru i u Drnišu su vinarije, s tim da je u Drnišu i 250 hektara vinograda, dok u Splitu teče proizvodnja i alkoholnih i bezalkoholnih pića. Na upit ima li kupac obvezu nastaviti (tu) proizvodnju, Mitrović odgovara da ta obveza ne stoji u natječaju, no da nastavak proizvodnje nagovještava to da kupuac kupuje brendove pića Dalmacijavina. - Stečajem smo uspjeli nastaviti proizvodnju, naći kupca i da od prodaje imovine što više isplatimo vjerovnike, prije svega radnike - rezimira Mitrović.

Suzana ŽUPAN
Dalmacijavino “vagali” Kinezi, Rusi, Izraelci...

U dosadašnjim iskazivanjima interesa za Dalmacijavino stigli su zainteresirani doslovce sa svih strana svijeta, no kupnja je izostala. Tako su u ove nepune tri godine stečaja Dalmacijavino razgledali i ‚vagali’ Kinezi, Rusi, Izraleci, Mađari, Austrijanci, Njemci, Talijani...

250

od ukupno 450 radnika trenutačno radi u Dalmacijavinu

75

milijuna kuna još približno potražuju radnici

Najčitanije iz rubrike