Magazin
KRATKO I JASNO

Ranko Ostojić: Nema nikakvog razloga da policija intervenira u Savskoj!
Objavljeno 21. veljače, 2015.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sada je štićena osoba prve kategorije, a zaštita joj stiže onako kako je to i u uredbi propisano.

- Detalje ne mogu iznositi, ali predsjednik Republike, kao i Sabora i Vlade, ima isti status i u potpunosti se garantira sigurnost u svim segmentima njihova posla. To je ono što je policija radila uspješno do sada, a radit će i ubuduće.

Budući da je uredbom propisano kako i njena obitelj ima isti status, na koji će se način štititi suprug i djeca u Briselu?

- Policija će poduzeti sve sukladno sigurnosnoj procjeni. Ponavljam, o detaljima ne mogu govoriti. Budite sigurni da će i gospođa predsjednica, kao i njena obitelj, sukladno svim zakonskim i podzakonskim aktima biti u potpunosti zaštićeni.

Sada već bivšem predsjedniku zaštita, prema zakonu, također ostaje idućih šest mjeseci.

- Prema štićenim osobama prve kategorije šest mjeseci, druge kategorije tri mjeseca, ranije je to bilo u istom rangu, i naravno da će se u dogovoru s gospodinom Josipovićem to sve skupa odraditi. Takve su uredbe, a ako sigurnosna procjena pokaže da je potrebno i duže, onda se može donijeti i odluka na Savjetu za koordinaciju sigurnosnog sustava i za duže razdoblje - objašnjava Ostojić.

Što se tiče prosvjeda u Savskoj, je li pak policija planirala nešto učiniti da se prosvjed prekine?

- Javna okupljanja su kad dođete, prosvjedujete, iznesete svoje zahtjeve, raziđete se, pošaljete tu svoju poruku sviđala se ona nekome ili ne. Što se tiče lomača, šatora, gradnji, kontejnera i WC-a, to je sve u nadležnosti gradskih komunalnih službi koje su vrlo jasno dale i pisane dozvole za smještaj na javnoj površini, prema tome nemojmo policiju pitati za taj dio. Kao ministar unutarnjih poslova imam pravo prekidati prosvjede, ali nikada ni ranije, u svim drugim slučajevima kad su bili mirni, nenasilni, bez obzira na to koliko se ja mogu ne slagati sa stavovima tog prosvjeda, prije svega treba poštivati slobodu, demokraciju i pravo na izražavanje svog mišljenja. Ako bi se došlo do nasilja, onda se postupa na drugačiji način.

Ostojić je demantirao nedavne spekulacije prema kojima su specijalci dobili dozvolu da prekinu prosvjede i sruše šator.

- To se može stvoriti samo u glavi gospodina Đakića i sličnih koji time očito podgrijavaju situaciju. Vrlo sam jasno rekao da jedina osoba koja takvu odluku može donijeti je ministar unutarnjih poslova. No, nisam našao razloga radi kojih bih to napravio.(ŽELJKA GULAN/MS)

Možda ste propustili...

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

JOSIP MILIČEVIĆ GLAVNI TAJNIK MREŽE MLADIH HRVATSKE

Želimo da mladi budu uključeniji u političke procese

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike