Novosti
OTVORENI RAT PROTIV ŠVERCERA

Zbog šverca duhana država godišnje gubi 100 mil. eura
Objavljeno 20. veljače, 2015.
Pojedini šverceri u ruke policiji dođu nakon dojave doušnika

Hrvatska je policija, prema svemu sudeći, krenula u otvoreni rat protiv švercera duhana. Posljedica pojačanog rada policajaca i carinika uspješno je okončana akcija kodnoga imena “List”, u kojoj je zaplijenjeno devet tona duhana vrijednog oko 2,5 milijuna kuna.

Iako je duhan zaplijenjen u okolici Zadra, gdje je otkrivena prava mala tvornica gdje se duhan rezao i pakirao za uličnu prodaju, on je uzgojen u Virovitičko-podravskoj županiji. Pedesetpetogodišnjaka iz virovitičkog kraja sumnjiči se da je duhan dovezao u okolicu Zadra, gdje ga je uskladištio u unajmljenom prostoru. Riječ je o duhanu iznimne kvalitete (zlatna virginia). Nakon rezanja duhana u drugom unajmljenom skladištu, 55-godišnjak je s još četiri muškarca pakirao duhan u vrećice od po 10 i 20 kilograma, odvozio ih u stan u Zadru, gdje je duhan napokon prepakiravan u vrećice od po pola kilograma. Upravo ta količina prodavala se kupcima u Zadru.

500 kuna po kilogramu

Ako im se u skorašnjem sudskom postupku dokaže krivnja, prijeti im zatvorska kazna. Dobili su i “čestitku” s najmanje šest nula od carine - obračunat će im se oko 500 kuna trošarine po kilogramu!

Prema riječima voditelja mobilne jedinice Carine RH Zvonimira Zubčića, “riječ je iznimnoj šteti za državni proračun, a suradnja u vezi sa suzbijanjem krijumčarenja i trgovinom duhanom će se nastaviti”.

Mario Marković iz Ravnateljstva policije kaže kako je MUP prije dvije godine prepoznao problematiku ilegalne proizvodnje i trgovine duhanskih proizvoda te se krenulo u intenzivnu akciju na području cijele Hrvatske.

- Otprilike je 11 posto ilegalnog tržišta duhanom u Hrvatskoj. U 2012. godini imali smo ukupno 11 tona zapljene, u 2013. zaplijenjeno je 40 tona, a prošle godine 64 tone - rekao je Marković, dodajući kako je siguran da će ove godine premašiti tu količinu.

Gotovo 90 posto švercanog duhana dolazi iz Virovitičko-podravske županije, gdje je i najveća proizvodnja te biljke. Iako se većina duhana zaplijeni u slučajnoj kontroli prometa, ima i onih koji u ruke policije dođu nakon dojave doušnika. Taj duhan većinom kupuju šverceri sa zapada Hrvatske i iz mjesta na jadranskoj obali.

1000 tona

Iako nema točnih podataka, procjenjuje se kako državni proračun zbog šverca duhana godišnje gubi gotovo 100 milijuna eura, što je vrijednosni ekvivalent količini od tisuću tona. Taj se gubitak stvara upravo zbog neplaćanja trošarina i drugih poreza. Svojevremeno je istraživanje tržišta rezanog duhana Hrvatske udruge poslodavaca i Ipsos Marketinga pokazalo kako svaki četvrti pušač stariji od 18 godina u Hrvatskoj puši rezani duhan, a troje od pet korisnika rezanog duhana puši duhan na koji nije plaćen porez. Većina ih takav duhan nabavlja na tržnicama od preprodavača. Oni se mogu vidjeti i u Osijeku, kako na tržnici na Gajevu trgu šapćući prilaze građanima i nude im duhan.

- Trenutno se na crnom tržištu za 50 kuna može kupiti 250 grama duhana, što je dovoljno za tjedan dana, mjesečno oko 200 kuna. Ako bih kupovao cigarete na kiosku, mjesečno bih za njih platio 600 kuna. Ovako platim 400 kuna manje. Znam da je prekršaj, ali računica je jasna - rekao nam je kupac švercanog duhana. Zbog razumljivih razloga nije se htio predstaviti.

Milan BUGARIĆ
Oprezni zbog policije

Najveći dio duhana nakon branja, sušenja i rezanja ide u industrijske svrhe, odnosno otkupljuju ga duhanski industrijski divovi. Ipak, dio duhana ostaje neprijavljen, i upravo je to taj koji završava kod švercera. U pravilu, riječ je o malim uzgajivačima duhana koji imaju i priručne sušionice te rezače koji usitnjavaju duhan. Oni pronalaze veće kupce, a narudžba nerijetko prelazi, gledajući zadarski slučaj, i nekoliko tona. U većini slučajeva, razmjena - novac za duhan - obavlja se na prethodno ugovorenom mjestu, nikako u kući proizvođača. Razlog je jednostavan, što je manje informacija o identitetu proizvođača, manja je i opasnost da će mu policija pokucati na vrata.

SKOK CIJENE ŠVERCANOG DUHANA

Sve više zapljena rezultiralo je povećanjem cijena crnog tržišta nelegalnog duhana. I dok se danas za 50 kuna može nabaviti 250 grama duhana, prije samo godinu dana za isti iznos moglo se “kupiti” 400 grama rezanog duhana. Sve je to, rekao nam je naš sugovornik - rizik posla!

11

posto tržišta duhana u Hrvatskoj dolazi s crnog tržišta

250

grama rezanog duhana, što je dovoljno za tjedan dana, na crnom se tržištu može kupiti za 50 kuna

OVISNOST

Pušači su spremni kršiti zakon kako bi jeftinije došli do svoje ugode

2,8 TONA u dva dana

Virovitički su policajci u akciji u samo dva dana zaplijenili 2,8 tona duhana. Kod 29-godišnjaka na području Špišić Bu kovice pronađeno je 500 kilograma nelegalnog duhana u listu, koji je tijekom listopada prošle godine, bez znanja roditelja koji proizvode duhan, premjestio na drugu kućnu adresu. Kod 43-godišnjaka, također na području Špišić Bukovice, pronađeno je 12 nelegalnih kartonskih kutija duhana u listu i dio rezanog duhana u PVC vrećama ukupne težine veće od 1500 kilograma. Duhan je zapravo vlasništvo 36-godišnjaka s područja Križevaca, koji je duhan dovezao na njegovu adresu te povremeno dolazio i odvozio određene količine na rezanje, a zatim ponovno vraćao rezani duhan. U Virovitici je 45-godišnjak za vrijeme istrage predao po licajcima više od 800 kilograma nelegalnog duhana, koji je imao uskladišten na području Špišić Bukovice. (S.L.)