Osijek
DRAMA NA BAJERU

Dječaka od utapanja spasili školski prijatelj i pecaroš
Objavljeno 20. veljače, 2015.
Jerko Troskot (69) ušao je u ledenu vodu i na svojim leđima izvukao dječaka iz bajera

Samo je pukom srećom protekloga tjedna na bajeru na Jugu 2 izbjegnuta tragedija kad je u hladnu vodu upao devetogodišnji J. Č. (podatci poznati redakciji). Pribranošću njegovog vršnjaka P. G. (čijim podatcima također raspolažemo), dječak se nije utopio.

P. G. je, nakon što je shvatio da ga sam ne može izvući iz vode, pribrano pozvao pomoć. O hrabrom potezu dječaka P. G. ubrzo je saznala i njegova škola, ali i susjedi u okruženju, a J. Č. danas kaže kako ima svog osobnog heroja. Uplašen, ali dovoljno pribran da ne napusti prijatelja koji je upao u duboku vodu, P. G. danas kaže kako su obojica imali sreće. Cijela je drama sretno završila zahvaljujući 69-godišnjem Jerku Troskotu, pecarošu koji redovito dolazi na bajer.

- U početku sam mislio da se djeca ondje igraju i krenuo sam ih potjerati da ne bi upali u vodu. No, onda sam vidio da P. G. neuspješno pokušava uhvatiti ruku dječaka ispod kojeg je pukao led i koji se utapao u vodi koja je toga dana bila bar –5 Celzijevih stupnjeva. Odmah sam skočio u vodu, ali ga nisam mogao izvući sam pa sam vikao da mi netko pomogne. Uhvatili smo se za šipku i potom sam J. Č.-a na leđima izvukao iz bajera. Njegove tenisice i danas ondje plutaju. Da se tako nije odigralo, mislim da bi mu srce puklo u toj ledenoj vodi - kroz plač prisjeća se Troskot. Ističe, ni danas ne može izbrisati lik prestrašenog i promrzlog dječaka koji, kaže, nije mogao niti govoriti nakon što ga je izvukao iz hladne vode, i to na mjestu gdje je duboka oko metar.

Svjesne hrabroga pothvata P. G.-a te nesretnih okolnosti u kojima je J. Č. upao u hladan bajer te, naravno, sretne što je događaj imao sretan epilog, majke obojice dječaka slažu se da ponajprije dječaci ondje nisu niti trebali biti. Ipak, još i danas se u školi prepričava ovaj događaj koji zaslužuje svaku pohvalu – spašen je ljudski život!

Marija MIHELIĆ
UPOZORENJE DJECI
Ne idite na bajer bez pratnje odraslih!

“Samo mi je Bog rekao da se osvrnem i vidim ih, no valja upozoriti da gotovo svakodnevno ondje dolaze djeca bez pratnje odraslih, što ne bismo nikako preporučili”, kaže Troskot, navodeći da je ponajviše ljeti, ali i tijekom zimskih mjeseci, bajer jedno od omiljenih mjesta za igru.

“Djeca se ne bi smjela približavati bajeru bez prisutnosti roditelja. Bilo je sličnih slučajeva koji su također mogli završiti tragično, no treba raditi na tome da se ne ponove”, upozorava Troskot.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike