Regija
NESVAKIDAŠNJi DOGAĐAJ

Prvi ruralni parlament u
RH održat će se u Baranji
Objavljeno 20. veljače, 2015.
Ovakvi parlamenti redovita su događanja u Švedskoj, Estoniji, Mađarskoj, Finskoj, Slovačkoj i Nizozemskoj

BELI MANASTIR - Hrvatska mreža za ruralni razvoj - HMRR, u partnerstvu s Udrugom za kreativni razvoj Slap, gradom Belim Manastirom i LAG-om Baranja, organizira prvi Hrvatski ruralni parlament, koji će, od 16. do 18. travnja biti održan u Baranji, sa središnjim skupom u Belom Manastiru. Domaćin ruralnog parlamenta bit će Osječko-baranjska županija, a namijenjen je zainteresiranima za ruralni razvoja iz svih sektora i na svim razinama.

- Osječko-baranjska županija posebno se zalaže da se u ruralnim područjima organizira kvalitetan život u skladu s potrebama tamošnjeg stanovništva - kaže dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak, ističući kako su se upravo stoga prihvatili biti partneri, odnosno domaćini ruralnom parlamentu. Napominje kako je jedan od nositelja cijele priče LAG Baranja, kao dio europskog udruženja ruralnih parlamenata koji su kod nas novost, za razliku od, primjerice, država starijih članica EU-a. Ruralni parlamenti redovita su godišnja ili dvogodišnja događanja u Švedskoj, Estoniji, Mađarskoj, Finskoj, Slovačkoj i Nizozemskoj. Hrvatska mreža za ruralni razvoj na svojoj web stranici ističe kako je Švedska organizirala prvi ruralni parlament još 1989., Estonija 1996., dok su posljednjih godina ruralne parlamente organizirale Slovenija i Latvija, a Škotska je to učinila prošle jeseni.

- Jedan od ciljeva ruralnog parlamenta je, primjerice, potaknuti sve dionike ruralnog razvoja na promišljanje o budućnosti ruralnih područja u Hrvatskoj - objašnjava Lidija Dabić iz LAG-a Baranja, napominjući kako su im potrebni konstruktivni prijedlozi i primjeri dobre prakse s terena, a ne politički govori i obećanja, žalopojke i traženje olakšica. Tih će dana diljem Baranje biti organizirane radionice, kulturno-umjetnički događaji, gastro i slične manifestacije. Središnji događaj trebao bi biti održan u belomanastirskom hotelu Patria. U nacrtu programa, osim spomenutog, planirani su sadržaji poput ruralnih divana, rural cafea, razgovori s europarlamentarcima, dodjele nagrada za najbolje ideje zapošljavanja mladih u ruralnim područjima, sajam ponude LAG-ova i njihova gastronomska ponuda... Ako sve pođe prema planu, prvi hrvatski ruralni parlament odvijao bi se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Ivica GETTO
Dani vina i turizma

Poseban štih prvom ruralnom parlamentu dat će Dani vina i turizma, županijska manifestacija čiji će baranjski dio biti održan 18. travnja u Belom Manastiru. Toga dana u planu je prezentacija rezultata s terenskih radionica, usvajanje 1. Deklaracije Hrvatskog ruralnog parlamenta, te tematski obilazak primjera dobre prakse. Važno je istaknuti kako na ruralnom parlamentu stanovnici ruralnih područja imaju priliku utjecati na politiku i provedbu ruralnog razvoja, te jačati veze i partnerstva.

Jedan od ciljeva ruralnog parlamenta jest potaknuti sve dionike ruralnog razvoja na promišljanje o budućnosti ruralnih područja u Hrvatskoj

Možda ste propustili...

KREĆU RADOVI NA ODRŽAVANJU KANALSKE MREŽE U OPĆINI VRBANJA

Vlasnicima njiva dostavljen plan košnje, obvezni pojas za održavanje je tri metra

UMJETNICI LIKOVNE UDRUGE BEL-ART POKAZALI VELIKO SRCE

Slikarska djela za belomanastirske umirovljenike

UDRUGA ZA OSOBE S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA ‘’JAGLAC’’

Program volontera najduži i najpotrebniji

Najčitanije iz rubrike