Novosti
NEDOSTATAK KADRA I NEADEKVATNI UVJETI

Za teško bolesnu djecu nema dovoljno liječnika
Objavljeno 19. veljače, 2015.
U cijelom KBC-u Osijek samo jedan hematoonkolog za djecu

Danas tek 10 do 20 posto djece koja obole od malignih bolesti ne prežive, pa možemo reći da je broj izlječenja znatno veći nego prije, kaže Sonja Lacković-Kučinac, predsjednica Udruge roditelja djece oboljelih od malignih bolesti “Moje dijete”.

No, unatoč toj pozitivnoj statistici, kadrovski i prostorno hrvatski zdravstveni sustav i dalje ne zadovoljava, a uvjeti za liječenje te djece daleko su od idealnih. Na okruglom stolu koji je u povodu Nacionalnog dana djeteta oboljelog i liječenog od maligne bolesti tradicionalno organizirao Klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti 'Sanus', roditelji oboljele djece iz 14 udruga upozorili su na nedostatak prostora i uvjeta za adekvatno liječenje u bolnici u Klaićevoj, u kojoj, kako su istaknuli, trenutačno rade samo dva hematoonkologa, ali i o sličnom stanju u drugim hrvatskim bolnicama. Skupu su se odazvali ministar zdravlja Siniša Varga, njegov pomoćnik Miljenko Bura te ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, koji su istaknuli da je ove godine 17 posto više prihoda osigurano za rad bolnica.

- Jedan od visokih prioriteta bit će odjeli za dječju onkologiju - istaknuo je ministar. Vezano uz Klaićevu, poručio je da se traži rješenje za najbržu realizaciju preseljenja te bolnice. Iako je naglasak bio na bolnici u Klaićevoj, zatražilo se i da se definira početak uređenja centra u Osijeku koji bi se skrbio za djecu s malignim bolestima na području Slavonije.

- No, definiranje nekog roka nismo dobili i na kraju se jako malo razgovaralo o ovoj temi. Danas na trećem katu Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek imamo samo dvije sobe sa šest kreveta i tek jednog pedijatra sa supspecijalizacijom iz hematologije i onkologije, a riječ je o dr. Senki Ižaković. Tako se u Osijeku ne radi invazivna terapija, kemoterapija i svaki kirurški zahvat obavljaju se isključivo u Zagrebu, a u Osijeku se bolest dijagnosticira i eventualno pruži hitna pomoć. No, u slučaju kada je dr. Ižaković na godišnjem odmoru, nema adekvatne zamjene. Naravno da sva djeca budu medicinski zbrinuta, te im se pruži pomoć, ali svakako bi se kadrovska pitanja i to ne samo supspecijalista nego i obučenih medicinskih sestara morala riješiti. Ovdje nije samo pitanje uređenja još jedne lijepe sobe, već školovanog kadra, objasnila je Sonja Lacković Kučinac, predsjednica udruge “Moje dijete”.

Nefreteta Z.EBERHARD
NAJVIŠE JE OBOLJELIH U ZAGREBU, SPLITU I RIJECI

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2012. godini od malignih bolesti u Hrvatskoj je oboljelo 97 djece u dobi do 14 godina, odnosno 145 djece u dobi do 19 godina. Podaci Registra govore i da najviše djece obolijeva od maligne bolesti u Zagrebu, zatim u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a najčešće dijagnoze malignih bolesti u djece su leukemija, maligni tumori mozga i leđne moždine te limfomi.

Sonja Lacković -Kučinac

predsjednica udruge “Moje dijete”

U Osijeku se ne radi invazivna terapija, kemoterapija i svaki kirurški zahvat obavljaju se isključivo u Zagrebu

Nije samo u pitanju uređenja još jedne lijepe sobe, već školovanog kadra. Morala bi se riješiti kadrovska pitanja supspecijalista i medicinskih sestara

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike